Facklitteratur

Vinnande bilder

Publicerat 22 april 2012 | Av |

I höstas började jag läsa en mängd fotoböcker för att försöka bli en bättre fotograf. Efter ett tag började man känna igen ”knepen”.

Landskapsbilder ska tas i skymning eller gryning. Porträtt i mjukt ljus. Kompositionen ska följa gyllene snittet eller tredjedelsregeln. Tänk efter vad som finns i bakgrund och förgrund. Fyll sökaren (eller skärmen) med ditt motiv. Gå närmare. Kort skärpedjup för att urskilja motivet tydligt. Och så vidare.

Och bilderna blev bättre, snyggare och mer fokuserade.

Men när man tittar i fototidningar och fototävlingar märker man att de vinnande bilderna kanske inte alls följer de här reglerna. Ibland är de inte ens snygga eller tekniskt perfekta. Motivet kan vara centrerat, bakgrunden rörig, och skärpan kanske ligger på fel ställe eller inte alls finns.

Så vad är en bra bild egentligen?

Svaret är enligt Konsten att ta vinnande bilder : en inspirationshandbok för dig som vill utvecklas som fotograf av Göran Segeholm, kort sammanfattat, en bild som får betraktaren att känna något, att fundera vidare. En bild som ställer eller besvarar frågor.

Konsten att ta vinnande bilder är helt enkelt fotoboken som behandlar foto som konst snarare än ”bara” ett hantverk.

Här får man fundera på hur viktigt det är om en bild är arrangerad eller inte. Om man är en objektiv (avbilda motivet så verklighetstroget som möjligt) eller subjektiv (avbilda saker så nära den egna upplevelsen av motivet som möjligt) fotograf . Om man är en jägare som jagar speciella tillfällen som fester, högtider och semestrar, eller om man hellre dokumenterar vardagen. Och vad som egentligen är roligast att titta på 10 år senare.

Och visst är det så att gamla bilder är som allra roligast när man får se vardagens mjölkpaket, designen på telefonen och vardagsjackan.

Efter att man läst boken inser man att foto handlar om att kommunicera något och gärna något mer än ”valpen är gullig”, ”min semester var skön” eller ”min partner är vacker” (även om man såklart ska ta den typen av bilder också!).

Man får också lära sig hur komposition och färger kan samverka med bildens stämning så att man kan skapa känslan av oro, tristess, drama, glädje, eller vad det är man vill förmedla.

En ögonöppnare på många sätt och definitivt väldigt annorlunda än den stora massan böcker om digitalfotografi.

Kommentarer inaktiverade.