Bok blir film

Vilsna själar på vift!

Publicerat 17 augusti 2022 | Av |

I den finska filmen Kupé nr. 6 finns en rörande värme som får det att snöras åt om hjärtat.

Det är sent 80- alternativt tidigt 90-tal och rysk vargavinter när en ung, rätt alldaglig finsk kvinna kliver ombord på Transsibiriska järnvägen. Hon pluggar arkeologi i Moskva och är på väg för att beskåda de berömda hällristningarna i Murmansk. Kvinnan är lite ur balans, eftersom hennes flickvän oväntat blivit förhindrad att följa med på resan. Kanske befarar hon rentav att hon blivit dumpad.

Till råga på allt åker hon på en kupégranne från helvetet! Med sitt ljusa snaggade hår och kraftiga kängor är ryssen sinnebilden av en nynazist. Dessutom obildad, ohyfsad, grov i munnen och närgången. Röker som en borstbindare gör han också och fyllnar till med oroväckande hastighet! Desperat försöker finskan hitta en annan sovplats, men utan framgång.

När tåget efter åtskilliga timmar plötsligt gör uppehåll för natten sätter  kupégrannen, som visar sig vara gruvarbetare, igång med en tålamodsprövande övertalningskampanj för att få finskan att följa med och hälsa på en babushka, som han är bekant med. Hur det nu går till lämnar de stan tillsammans i en lånad, tjuvkopplad bil. Snart har de grävt ner stridsyxorna och en uppsluppen stämning infinner sig. Vodkan flödar, de försover sig och det är på ett hår att de missar tågavgången.

Det sups något i hästväg filmen igenom och jag får en plötslig flashback till en egen vistelse i Sovjet. I receptionen på hotellet kunde man hämta gratis vodka, medan den som önskade någon annan dryck vackert fick hala fram plånboken(!).

Miljöerna i filmen är just så där grådaskiga och slitna som de bara var bakom järnridån. Med bilar som såg omoderna ut redan när de var nya. Med tågvärdar som inte gjorde sig till i onödan. Jag påminns återigen om mitt besök i Sovjetunionen, då jag beställde en kopp te ombord på ett tåg och tågvärden obekymrat skvimpade ut det mesta av innehållet på vägen. Tror någon att hon hämtade mer? Inte då!

Varken jag eller paret i kupén vill att tågresan ska ta slut och mötet med den nordliga metropolen blir något av ett västgötaklimax. Allt verkar trist och det visar sig vara stört omöjligt att ta sig fram till hällristningarna vid  den här årstiden. Finskans nya kompis är emellertid inte beredd att ge upp så lätt…

Jag blir övermåttan förtjust i den här filmen! Den kammade hem Grand prix vid Cannesfestivalen förra året. Kupé nr. 6 (regi: Juho Kuosmanen, språk: ryska) är hjärtevärmande, upplyftande och rolig, den deprimerande miljön till trots. Där finns en rörande värme som får det att snöras åt om hjärtat. Filmen rymmer hopp, oväntad vänskap, ömhet och den sortens kärlek som överbryggar olikheter, lämplighet, nationalitet och klasskrankor samt saknar agenda. Tåget blir en slags frizon där de två tågresenärerna kan mötas. Det öppna slutet får var och en lov att tolka efter behag.

Rosa Liksoms roman Kupé nr. 6, som filmen bygger på utkom 2012 och finns att låna som inbunden bok, pocket med filmomslag alternativt som e-bok i appen Libby. Författaren går till vardags under namnet Anni Ylävaara och har hunnit bli 60+ vid det här laget. För romanen om tågresenärerna erhöll hon Finlandiapriset. Boken nominerades också till det prestigefyllda Nordiska Rådets litteraturpris.

Filmen lånar du när du vill i appen Cineasterna med ditt bibliotekskort och din pinkod!

Kommentarer inaktiverade.