Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Vina Vinas födelsedag". Rabén & Sjögren förlag.

Vilket kalas det blev ändå!

Publicerat 17 december 2016 | Av |

Tänk om ingen kommer ihåg ens födelsedag, om ingen gläds åt att man blivit född. Det vore lite sorgligt, och det var vad Vina Vina trodde höll på att hända.

I bilderboken Vina Vinas födelsedag, text Jujja Wieslander, bild Lotta Geffenblad vänds en trist morgon i ensamhet till ett roligt partaj.

Vina Vina vaknar. Idag är det en alldeles särskild dag. Det syns i ansiktet som lyser av förväntan. Nu ligger han och väntar. Kommer det någon nej! Lika bra att kliva ur sängen. Hunden Varg  snarkar, inrullad i trasmattan. Han gäspar så att käften nästan går ur led och är bara intresserad av att klia sina loppor och gå ut för att göra sitt mot trädstammarna. Ja vad kan man väl begära av en hund. Lite sorgligt är det; regnet faller och höstlöven dalar. Det är nog november. Vina Vina ritar i sanden med sin pinne, det blir ett paket..

Men vad är det som siktas i fjärran? Det är Vina Vinas kusin Kvist Oglia som kommer farandes i sin båt Våga. Båten är riggad med åtta motorer och snören. Inte undra på att Varg får panik och flyr bakom knuten, så att bara nosen sticker fram.

Kvist Oglia har med sig ett paket till Vina Vina, hon sjunger och hurrar. Vilken högst passande present till någon som bor i en husvagn i skogen en stor ficklampa! Röd metallic som kan lysa med tre färger. Den stackars Varg får uthärda att bli färgad grön med ficklampsljus. Tur att Kvist Oglia inte glömt bort honom, utan har med sig korv och tårta. Nu blir det dans och och Varg hänger på. Vilket kalas det blev ändå!

Vina Vina är en pojke som liknar ett naturväsen, som ett nutida tomtebo-barn. Han smälter in i skogen, klarar sig själv och leker med allt han hittar. Och den fulsöta hunden Varg med sitt uttrycksfulla fejs blir en känslomässig kommentator till allt Vina Vina hittar på. Lite ängslig är han men gör alltid sitt bästa för att inte backa. Lotta Geffenblads illustrationer är som vanligt en fröjd att få avnjuta!

Andra böcker om Vina Vina är:

Vina Vinas vargpinne

Vina Vinas vän

Vina Vina springer fortare än flugan

Vina Vinas vinter

Kommentarer inaktiverade.