Barnböcker
Omslag till Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloween fantaster av Moa de Bruin.

Omslag till Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloween fantaster av Moa de Bruin. Rabén & Sjögren.

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Publicerat 20 oktober 2020 | Av |

Vera har börjat skriva dagbok. Men det är hemligt. Väldigt hemligt. Av säkerhetsskäl har hon därför ett kodnamn för sin dagbok, utifall att hon skulle råka försäga sig någon gång.

Det går inte att vara nog försiktig i närheten av hennes väldigt nyfikna och fullkomligt olidliga syskon, Svante och Olivia. Om någon av dem skulle få reda på vad Vera skrivit, så vore det K A T A S T R O F! Särskilt om de fick veta vad som står på de sidor som handlar om den nya killen i skolan, Hugo med de guldbruna ögonen.  

Det är inte bara Veras syskon som är plågsamma att vara i närheten av. Hennes föräldrar verkar tävla om vem som är pinsammast — pappas tacoberoende har fullständigt urartat och mamma drar sig inte för något i sin strävan att överträffa deras nya grannars halloweenpynt. Familjen består också av moster Bibban, som dyker upp hemma hos dem när de minst anar det. Med stor inlevelse och föga framgång tränar hon för att uppfylla sin dröm, att bli polis.  

Samtidigt är det dags för något som Vera har längtat efter hur länge som helst. Varje år sätter femmorna upp teaterpjäsen Det lilla monsterbarnet, och i år är det äntligen Veras tur att få vara med. Men någon stjäl monsterbarn-dockan, och utan den, ingen föreställning. Tur för Vera att moster Bibban kommer till undsättning. Eller? När Bibban bestämmer sig för att hitta den skyldige till varje pris, även om det innebär att de måste göra inbrott på skolan, börjar Vera få kalla fötter. 

Katastroferna radar upp sig när Veras bästis Lise Berg dessutom berättar att hon är kär i Hugo. Hur ska Vera någonsin kunna erkänna att hon också är det, utan att svika sin bästa vän? 

Vi kastas i högt tempo mellan dramatiska händelser, som minst sagt sätter hela familjen Svanson på prov. Humor blandas med allvar i en skön mix. Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster av Moa de Bruin är en allåldersbok som passar bra att högläsa tillsammans. Rekommenderas varmt till alla som älskar böckerna om Athena av Elin Ek eller Egon – hälften alien av Per Simonsson & Stefan Roos. 

Vi är många som roats av bloggaren Spiderchicks humorblogg genom åren och nu debuterar Moa de Bruin, kvinnan bakom aliaset, med en kapitelbok för mellanåldern. Denna debutbok sprudlar av berättarglädje och läsarna kommer att vänta otåligt på nästa del. För ja, det kommer en fortsättning. 

Kommentarer inaktiverade.