Arrangemang

Detalj ur omslaget till "Myten om tomten". Arx förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Vem är jultomten?

Publicerat 25 november 2016 | Av |

Lär dig allt som finns att veta om tomtens ursprung.

Röd luva, vitt skägg, tjock mage och ett gott skratt. Det är den bilden de flesta av oss har av jultomten. Men var kommer tomten ifrån? Har han alltid varit röd, rund och rosig?

Ska vi följa tomtetråden hela vägen till dess ursprung får vi gå så långt tillbaka som till 300-talets Turkiet och biskop Nikolaus av Myra. Tomtens tidiga historia är dock svår att reda ut, inte minst för att biskopens levnadshistoria skrevs ner först århundraden efter hans död och det är svårt att veta vad som är sanning och vad som har tillkommit senare.

I Sverige förknippar vi tomten med julafton. Då kommer han och knackar på dörren och lämnar paket till alla snälla barn, och kanske till en och annan vuxen. Men andra länder har andra traditioner. I Tyskland har tomten med sig julklappar till barnen på Nikolausdagen den 6 december och i Storbritannien tar han sig ner genom skorstenen natten till juldagen.

Som vi kan läsa i Arne Norlins bok Myten om tomten så härstammar vår moderna bild av tomten från USA, där den först dök upp under tidigt 1800-tal. Den röda dräkten fick han dock inte förrän under tidigt 1900-tal då han figurerade i flera annonser. En av dessa ritades för Coca Cola av konstnären Haddon Sundblom år 1931. Men det var flera år efter att läskedrycksföretaget White Rock för första gången hade använt en rödklädd Santa Claus i en annons. I vilken han dessutom drack ginger ale med whisky.

Myten om tomten – En biografi är en fascinerande djupdykning i tomtens historia där vi får följa metamorfosen från ett katolskt helgon, till New Yorks Santa Claus och Jenny Nyströms svenska tomte. Ta fram en filt och en kopp te, sätt dig i soffan, öppna boken och känn julstämningen komma smygande.  

Eller varför inte lyssna på när författaren Arne Norlin själv berättar historien om tomten. Han besöker Stadsbiblioteket onsdagen 30 november kl 12.

Kommentarer inaktiverade.