Tillbyggnaden

Titta in i biblioteket: Dynamo

Publicerat 24 oktober 2014 | Av |

Då, 2009. Redan från början var Dynamo, Stadsbibliotekets ungdomsavdelning, alla unga göteborgares egen plats. Här följer en hälsning från Dynamos ungdomsbibliotekarie Anders, som berättar om verksamheten och hur allt började.

Från början, 2009, när arbetet med Dynamo inleddes, var en viktig del av uppgiften att bjuda in och ta till vara ungas idéer och låta unga vara med och påverka både avdelningen och verksamheten. Så har det varit sedan dess och så är det fortfarande.

Det tog ett litet tag men snart var Dynamo etablerat som en plats för unga. Men allt eftersom verksamheten under åren växte så växte också planer på en större och ännu bättre ungdomsavdelning fram.

Våren 2012 stängde Stadsbiblioteket, och Dynamo, för renovering och tillbyggnad. Inför arbetet med utformningen av det nya Dynamo sattes en fokusgrupp samman, allt för att öka inflytandet över vad som är din plats och ditt bibliotek. Frågan var alltså hur det nya Dynamo skulle vara. Nu, 2014, fem år senare, är Dynamo öppet igen och är återigen ett forum för dig, dina intressen och din kultur.

Dynamo är alltså en plats för dig, en plats att umgås på och en plats där du kan läsa eller plugga i lugn och ro. I våra två rum, Dynamo Läs och Dynamo Game, kan du låna och få tips om böcker, film, serier, manga och TV-spel. Vi vill inspirera dig till läsning och eget skapande och behöver du information om dina intressen så hjälper vi dig hitta rätt.

I Dynamo Game har vi TV-spel som du kan spela på plats eller låna hem. Vi har också ett fik där du kan läsa, hänga med kompisar, spela schack och brädspel. Här spelar vi musik och du kan vara med och önska vad vi skall lyssna på.

Dynamo satsar på en bred programverksamhet för unga. Både sådant vi skapar själva men Dynamo är ju en plats där du kan vara med och påverka. Har du en idé som du vill förverkliga? Du får handledning och tillgång till någon av våra programytor. Det kan handla om allt från workshops eller en utställning av något du skapat till konserter, dans, spelkvällar och poesiuppläsningar. Du bestämmer. Vi hjälper dig!

Sedan nyöppandet har Dynamo bland annat arrangerat författarbesök, FIFA-turnering, mangaworkshop och hip hop spelningar.

Tanken med nya Dynamo är alltså en plats där man kan göra många olika saker, men också en plats för möten mellan människor i olika åldrar. I Dynamo hittar du förutom litteratur för unga också en hel del vuxenlitteratur inom genrer som läses av en bred åldergrupp. Vi har manga, serier, sport, fantasy, rysare och science fiction och mycket annat som du gillar!

Dynamo är ett nytänkande och otraditionellt ungdomsbibliotek med fokus på dig och dina intressen.

Dynamo vänder sig till dig mellan 13-25. Men vi har som sagt mycket böcker och annat för både unga och vuxna!

Tycker du att vi saknar något som du skulle vilja låna? Lämna inköpsförlag så köper vi in!

 

Välkommen en trappa ner till Dynamo.

//Anders Olsson, ungdomsbibliotekarie

 

Kommentarer inaktiverade.