Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Veckan före barnbidraget". Rabén & Sjögren förlag.

Veckan före barnbidraget

Publicerat 11 november 2016 | Av |

Veckan innan barnbidraget kommer är knapphetens tid för många. Ensamstående föräldrar tvingas vässa sin uppfinningsförmåga och hitta mer eller mindre kreativa lösningar för att få ekonomin att gå ihop. Och har man bara ett någorlunda gott humör så ordnar sig allt.

När man läser bilderboken Veckan före barnbidraget, text Elin Johansson och bild Ellen Ekman, förvånas man över att ingen skrivit denna berättelse för länge sedan. Många barn kan säkert känna igen sig i skildringen av den där veckan av materiella umbäranden och en förälder som hela tiden säger nej. Fast med en mamma som ändå kan vara glad blir veckan lite av ett äventyr!
Boken är skriven som en dagbok, där varje veckodag blir en utmaning att klara av vardagen. Och visst är det lite trist att få gå till förskolan med lappade stövlar och att äta potatissoppa till middag.

Att åka till badhuset är inte att tänka på. Men den påhittiga mamman ger aldrig upp.  Ett hemmabadhus med sommarplastpoolen blev minst lika kul!

Mycket som är roligt är gratis. Som att gå till bibblan och komma hem med en kasse full med bilderböcker. Och tur att det finns en mormor som kan bjuda på pannkakor med sylt när skafferiet är tomt.

Sedan kan man också gå på skattjakt och rota igenom alla fickor och väskor som finns. Och se – alla de funna småpengarna räckte precis till lördagsgodiset och till att ge tjejen utanför affären en slant i muggen.

Men på söndagen är det mamma som tappat inspirationen. Hon ligger på soffan och surar, längtar efter pizza och efter att ha råd med en resa till Paris. Nu blir det barnet som får hitta på. Mamma får en papperslapp som blir en inträdesbiljett till tivoli, det vill säga lekparken.

Hela veckan har de två kämpat tillsammans för att behålla gnistan och inte deppa ihop. Och på söndagskvällen tar de ut glädjen i förskott – i morgon kommer barnbidraget!

Veckan för barnbidraget ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.