Arrangemang
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Är du 13-25 år? Få en bok! Välkommen till Värsta boken 2018.

Publicerat 16 april 2018 | Av |

Låna böcker kan en alltid göra gratis på alla biblioteken i stan, men ibland är det ju lite extra mysigt att få en alldeles egen ny och fräsch bok att behålla. Så markera den 21/4 i era kalendrar för då sker 2018 års första Värsta boken-släpp i Nordstan!

Är du 13-25 år så kom till Nordstan när Göteborgs ungdomsbibliotekarier delar ut böcker. Du får då en alldeles gratis bok att ta hem, läsa och ställa i hyllan eller ge till en kompis. Det kommer att finnas skönlitteratur på svenska, engelska och några andra språk, fackböcker, serier och manga. Allt för att så många som möjligt ska hitta något som de gillar på bokborden. Flera släpp i olika delar av Göteborg sker under sommaren.

Nedanför hittar du några exempel på böcker som kommer delas ut.

Välkomna!

Hemsökta av Magnus Nordin

Elin och Denise har fått världens grymmaste sommarjobb. Att vakta ett lyxhus på en ö i skärgården. Hur svårt kan det vara? Och en massas sol och bad. Ett problem. En gammal sägen om en hemsökelse på ön och något skumt med husets ägare. Och så var det ju något om att hans fru drunknade under en simtur…

Odinsbarn av Siri Pettersen

Odinsbarn är första delen i den nordiska fantasytrilogin Korpringarna. Hirka är 15 år och ett Odinsbarn, en svanslös, en menskr och en röta som förgiftar världen. Hennes far är inte är hennes riktiga far utan en som hittade henne som spädbarn vid Korpringarna. Snart är det dags för Riten och då kommer allt avslöjas. De som är Odinsbarn kan inte famna och har inte Kraften och riskerar att brännas på bål.

The hate u give av Angie Thomas

Starr är 16 år och lever i 2 olika världar. Hon bor i Garden Heights, en fattig förort, men går i en fin privatskola som ligger inne i stan. Starr försöker balansera det på bästa sätt, även om hon ofta har känslan av att inte passa in någonstans. En kväll när hon är på en fest, sker en skottlossning. Hon får hjälp att ta sig därifrån av sin barndomsvän Khalil. Men på väg hem, blir deras bil stoppad av polisen.

Starrs pappa har lärt henne att vara smart i närheten av polisen. Att inte svara tillbaka eller göra hastiga rörelser när polisen har ryggen mot en. Men Khalil gör exakt det man inte får göra. Han rör sig och får 3 skott i ryggen. Starr blir enda vittnet till det som hänt. Och hon står ensam medan folk från båda sidor försöker pressa henne dels till tystnad, dels till att berätta sanningen.

Lite mer än en kram/Mycket mer än en puss av Mårten Melin

Om du gillar spännande kärlekshistorier med några bra twistar, så här är 2 böcker i 1!

Möt Manne som blir kär i Amanda, hans storasysters kompis. Och Amanda verkar gilla honom tillbaka. Mycket. Sen har vi Aya och Isa, som har varit Mannes skolkompisar sen de var små. Och de verkar också ha känslor för Manne.

Problem? Ja. Manne är 13 år och Amanda är 15 år.
Deras relation är förbjuden, äcklig och brottslig, enligt alla andra skolkompisar och vuxna.

Flickorna av Emma Cline

Kalifornien, 1969. Evie Boyd är fjorton år och glider runt i tillvaron. Hennes föräldrar är upptagna av att förverkliga sig själva och bästa vännen glider allt längre iväg. Det är en oändlig, formlös sommar.

Men så händer något. I parken möter Evie tre flickor, alla iklädda smutsiga klänningar. En av dem är Suzanne, nitton år, som tar med sig Evie till en övergiven ranch. Sen den dagen förändras allt. Förblindad av förälskelse i Suzanne, den fria, vilda stämningen och det nya sammanhanget, blir Evie kvar. Men priset för att få stanna är högt, högre än hon kunnat föreställa sig.

Emma Clines succéroman Flickorna är inspirerad av den ökända mördaren Charles Manson och den sekt han var ledare för i slutet av sextiotalet. Det är en rå och mörk berättelse om utsatthet, behovet av tillhörighet och hur tunn linjen kan vara mellan dröm och mardröm.

Wink Poppy Midnight av April Genevieve Tucholke

Under några sommarveckor utspelar sig ett triangeldrama som kretsar kring tre karaktärer: en hjälte, en skurk och en lögnare. Men vem är vem? Alla berättar de historien från sitt perspektiv. Poppy är den populära tjejen som styr alla med järnhand. Midnight är killen som är olyckligt kär. Wink är den mobbade outsidern som lever efter devisen att ”inga sagor är bra om det inte händer något fruktansvärt”.

Det här är en poetisk skräcksaga i modern tid, med lika delar mystik och romans som våld, hemligheter och lögner, mörka skogar och tryckande stämning. Existerar ondska? Och hjälper det att hämnas? Och vem kan man egentligen lita på?

Alla Värsta boken-släpp 2018

21 april Vetenskapsfestivalen, Nordstan

2 juni Kåken, Högläsning

2 juni Tuvedagen, Tuve torg

2 juni Positivparken, Frölunda

6 juni Torslandafestivalen, biblioteket

8 juni Linnéstadens bibliotek

16 juni Biskopsgårdens dag

25 juni Hjällbo

26 juni Rannebergen

27 juni Lövgärdet

12 aug Hisingsfestivalen

Augusti Europride

Sommar Stranden, Sillvik

(Värsta boken är en läsfrämjande satsning som anordnas av folkbiblioteken i Göteborg. Tanken är att väcka ungas läslust och sprida bra böcker till unga. Värsta boken har pågått i många år och varje år delas det ut tusentals gratis böcker till Göteborgs ungdomar)

Kommentarer inaktiverade.