Arrangemang
Detalj ur omslaget till "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag". Gilla böcker förlag.

Detalj ur omslaget till "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag". Gilla böcker.

Värsta boken goes Bokmässan

Publicerat 27 september 2012 | Av |

På fredag och lördag är det dags för Värsta boken utdelningar igen. Detta innebär att Folkbiblioteken i Göteborg delar ut gratis pocketböcker till unga mellan 13-25 år. Möt oss på Bokmässan i GP:s monter fredagen den 27/9 kl. 13-14 och lördagen den 28/9 kl. 14-15

Olivia går i trean på gymnasiet, och har just blivit dumpad av sin pojkvän John. John som var den perfekta pojkvännen. Hon som var den perfekta flickvännen – de som var helt perfeka tillsammans. Hur ska hon kunna gå vidare utan honom? Tillsammans med sina vänner gör Olivia upp en massa planer på hur hon ska få John tillbaka. Så börjar Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, av en ny lovande författare som heter Sara Ohlsson.

Men i Olivias tillbakablickar på hennes och Johns förhållande verkar John mindre och mindre perfekt. Jag skulle säga att han var en ganska bestämd och kontrollerande pojkvän, även om Olivia inte tänkte på det när de var tillsammans. Tre år har de varit tillsammans. Och när Olivia nu är utan honom börjar en massa känslor som hon inte trodde att hon hade dyka upp. Hon blir kär i alla killar hon ser. Eller är det kanske ”bara” kåt hon är? Hon brottas med sina förvirrade känslor – en tjej, en fin tjej som hon, ”ska” ju inte vara kåt jämt, ska ju inte vilja ta med sig klassens snyggaste kille hem och dagen efter vilja hångla med någon annan, ska ju tänka efter så att man inte får ett rykte om sig…

Att få och kunna göra som man vill istället för att bry sig om vad andra tycker, tänker och säger, och att ens komma på vad det är man verkligen vill, är väldigt svåra frågor. Det är sådant Olivia funderar på och som den här boken handlar om. Man känner lätt igen sig, för det är tankar som de flesta någon gång har haft. Jag gillar den här boken med den långa men roliga titeln!

Och en sak till som jag gillar: boken ser kanske lite tjock ut, 300 sidor, men det är ganska lite text på varje sida. Och varje sida är utformad ungefär som ett eget kapitel, så efter man har läst 15 sidor, vilket går väldigt snabbt, är det som att ha läst 15 kapitel och man känner sig genast väldigt duktig.

//Liza Palmgren, ungdomsbibliotekarie Hisingens resursbibliotek

Kommentarer inaktiverade.