Facklitteratur

Bild: Världsnaturfonden

Världens största manifestation för miljön: Earth hour

Publicerat 27 mars 2015 | Av |

På lördag 28 mars kl 20.30-21.30 släcker Stadsbiblioteket Göteborg ljuset för att delta i Världsnaturfondens Earth Hour, så som massor av privatpersoner och företag runt om i världen. Kanske du också?

Om du vill vara med så är det bara att släcka ned ditt hem under en timme på lördag, kl 20.30-21.30. Ta sedan en titt ut genom fönstret, kanske är det helt mörkt i staden omkring dig? Den här timmen är också ett riktigt bra tillfälle att tända ett ljus och bara slappna av en stund. Inga status-uppdateringar, ingen tv och inga stand-by-lampor som pockar på uppmärksamhet.

Earth Hour startades av Världsnaturfonden år 2007 och har blivit en manifestationen för miljön som har växt för varje år. Första året hölls Earth Hour endast i Sydney i Australien och då minskades stadens elförbrukning med 10,2 procent. Året därefter blev kampanjen internationell och år 2009 var det första året som Sverige deltog officiellt. En utvärdering från SIFO visade att redan år 2011 så deltog över hälften av alla i Sverige. Om du vill se hur Earth Hour ser ut i olika delar av världen så kan du se Världsnaturfondens Earth Hour-film för 2015.

Att läsa en bok i skenet av några ljus är också ganska mysigt och är du intresserad av att läsa om klimatet så rekommenderar vi:

Rekoguiden av Cilla Montgomery och Anders Persson

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt från 2014 av Pär Holmgren

Makten över klimatet av Christian Azar, Chalmersprofessor, (har kommit som ny upplaga från 2014).

Vår tid är nu : tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen från 2014 av Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Kommentarer inaktiverade.