Facklitteratur

Världens hemligaste löpare

Publicerat 2 november 2013 | Av |

Överfallet New York aldrig glömmer. I april 1989 begicks ett brott i Central Park som uppmärksammades över hela USA. En ung kvinna, Trisha Meili, överfölls, våldtogs och misshandlades så svårt under en joggingtur att hon var nästintill död då hon hittades. Det här är hennes egen berättelse om ett häpnadsväckande tillfrisknande.

Trisha Meili var en ung, lovande kapitalförvaltare på Wall Street som älskade löpning. Trots omgivningens protester, brukade hon ofta springa ensam i Central Park om kvällarna. En aprilkväll 1989 blev hon utsatt för en brutal våldtäkt och misshandlades svårt. När hon kom in till sjukhuset morgonen därpå trodde läkarna inte att hon skulle överleva. Hon hade förlorat mängder av blod och man befarade att skallskadan var allvarlig.

Överfallet kom att bli ett av USA:s mest omtalade brott och mediebevakningen var enorm, men Trisha valde att förbli anonym de närmaste 13 åren. Den hemliga löparen jagades av pressen, men man lyckades inte avslöja hennes identiet. Mirakulöst nog vaknade Trisha ur koman, lyckades med enorm viljekraft att till viss del återfå sin goda fysik och sedan följde en lång tid av rehabilitering och plågsamma rättegångar.

Orsaken till att fallet blev så uppmärksammat, var den rättsprocess som följde efter överfallet. Samma natt som det ägde rum i parken, greps fem unga, svarta män, förhördes under tvivelaktiga former och dömdes. Flera år senare visade det sig vara en helt annan person, en sedan tidigare känd seriemördare, som var den skyldige. Många ansåg att domen mot de unga männen var en rasistisk och desperat åtgärd.

Trisha Meili berättar sin historia i självbiografin I Am the Central Park Jogger. Det är smärtsam läsning men samtidigt en berättelse så full av hopp. Hennes traumatiska upplevelse får henne att börja arbeta med funktionsnedsatta löpare och några år efter dådet lyckas hon med bedriften att ta sig runt New York City Marathon.

 

Kommentarer inaktiverade.