”Varje ål söker ensam sin plats i världen…..” (Vinnare av Augustpriset, årets fackbok 2019)
Det är märkligt att den här boken överhuvudtaget intresserar mig. Men ibland bara händer det; en bok, om ett ämne som först förefaller vara lagom spännande, blir en riktigt fin läsupplevelse.
Ålevangeliet; vilken fin och filosofisk titel på en bok! Boken har undertiteln Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, och det är verkligen en passande beskrivning av dess innehåll.
Boken, skriven av kulturjournalisten Patrik Svensson, är både en faktabok om ålen och en berättelse om en far och hans son. Och jag måste säga att det är en alldeles fantastisk berättelse! Jag som innan läsningen var ganska nollställd vad gäller mitt intresse för ål, fastnade verkligen i den här boken. Sida efter sida läser jag med stor fascination om fortplantningsteorier, olika fiskemetoder, åldersbestämning och åldöd.
Att ålen är en naturvetenskaplig gåta har konstaterats redan tidigare. Och det är detta faktum som jag finner så fascinerande. Exempelvis har ingen, trots intensiva forskningsförsök genom åren, sett en ål fortplanta sig. Inte heller har det någonsin lyckats att få ålar i fångenskap att fortplanta sig. En annan stor fråga är hur ålen kan navigera till Sargassohavet, där fortplantningen sker, och sedan tillbaka hela vägen till Europa?
Författaren presenterar ål-fakta av alla möjliga och omöjliga slag samtidigt som han i boken väver in en gripande skildring av sin egen väg in i vuxenlivet. Hur han som liten, tillsammans med sin pappa, fiskade ål och hur de bägge genom åren fann en gemenskap kring fiskandet. Det är något sublimt över hur författaren beskriver hur far och son möts kring ålfiskandet. Det är svårt att inte bli berörd av den här mycket omsorgsfullt skrivna boken.
Ålevangeliet har blivit en stor framgång, även internationellt, och rättigheterna till boken har sålts till 33 länder. Boken vann Augustpriset 2019 i klassen årets svenska fackbok.