Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Varför gråter pappan?". Olika förlag.

Varför gråter pappan?

Publicerat 18 maj 2017 | Av |

De bästa bilderböckerna är de som väcker tankar. Man får genast lust att börja ett samtal! Barn är ju ofta små filosofer och man kan häpna över deras klokhet och förmåga att betrakta från ett nytt perspektiv. Men så är de ju nya på jorden också.

I bilderboken Varför gråter pappan, text av Kristina Murray Brodin och illustrationer av Bettina Johansson, står Hamsa och Alvdis och hänger på förskolans staket. Utanför på en bänk sitter en pappa och gråter. Varför gör han det, undrar dom?

Nu börjar deras hjärnor verkligen att jobba och fantasin kommer igång. Detta blir startpunkten på en diskussion om varför det kan finnas anledning till tårar.

Orsakerna kan vara av mer eller mindre dramatisk karaktär! Pappan har kanske tryckt i sig en massa godis utan att bjuda och därför fått jätteont i magen? Man ser honom ligga och stöna på en schäslong med en massa tomma godispåsar på golvet.

Eller så har han kanske ingen kompis? Hur kul är det när man är själv och ingen vill leka, minns de. Kanske har han vankat omkring med sin skrikande bebis hela natten och gråter av utmattning? Alla deras spekulationer illustreras med roliga tankebubblor ovanför pappans huvud.

De minns olika händelser som gjort att de själva  blivit ledsna.När någon dött blir man verkligen ledsen. Tänk om pappans bebis är död? Alvdis kommer ihåg hur ledsen hon själv blev när hennes morfar dog. Jag vill ha min morfar tillbaka, säger hon. Om man tappar något blir man ledsen, som när Alvdis tappade sin dinosaurie. Men när Hamsa tappade sin tand blev han jätteglad.

– Eller så vill pappan ha sin mamma, säger Alvdis. Det är därför han är ledsen.
– Jag vill att min farfar skall komma, snyftar Hamsa. Jag är också ledsen.
– Och jag vill ha min mamma, säger Alvdis. Jag är jätteledsen.

Ledsenheten smittar av sig lite. Ja till slut måste ju Hamsa och Alvdis fråga. Varför gråter pappan?

– Jag gråter för att jag är jätteglad , säger pappan. När jag är ledsen gråter jag ledsna tårar. Och när jag är jätteglad gråter jag glada tårar.

Varför är han gråtglad? Jo, för att han skall träffa sina barn och är så lycklig över att dom finns!

Det väcker tankar om man faktiskt kan bli väldigt glad över helt vardagliga saker. Man kan gråta av tacksamhet över att vissa människor faktiskt existerar. Så när farfar och mamma kommer och hämtar, blir Alvdis och Hamsa också gråtmilda. De gråter lite gladgråt tillsammans.

En väldigt söt tankebok över både sorgen och glädjen och inte minst över förmågan att känna tacksamhet.

Varför gråter pappan? ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.