Barnböcker

Detalj ur omslaget till "När prinsessor vaknar om natten". Natur & Kultur förlag.

Varför åker inte bussen?

Publicerat 4 september 2013 | Av |

Ofta frågar förvånade barn som besöker bokbussen för första gången, varför bussen står stilla: en buss ska väl köra i väg när alla gått på? Men eftersom det här är en biblioteksbuss startar den inte förrän alla barn, och deras förskolepedagoger, gått av.

Vi befinner oss nämligen ombord på bokbussens förskoletur, som fyra förmiddagar i veckan trafikerar de områden i Göteborg där förskolorna har lång väg till ett fast, ”vanligt” bibliotek. På förskoleturen är den tolv meter långa bokbussen fullproppad med bilderböcker, faktaböcker, musik och sagor på CD och kapitelböcker. Alfons och Pippi Långstrump, Gittan och Halvan; och så Rut och Knut som lär barnen hur man lagar mat och hur kroppen ser ut. Dessutom Kråke, Castor och många fler. En häftig dinosauriebok vill Maryam gärna låna medan Tobias vill ha en bok om en bärgningsbil. ”Min pappa kör en sådan” säger han stolt. Vilken tur att Här kommer bärgningsbilen finns att låna just på dagens tur! Alya bläddrar i en Pettson och Findusbok på arabiska. Barnböcker på flera andra språk kan man också låna på bokbussen.

Det är vanligt förekommande att barnen vill låna böcker som de känner igen. Kanske en bok som finns hemma, på förskolan eller hos farmor och farfar. Pedagogerna försöker få barnen att välja någon annan bok i stället för visst är det bättre att låna något nytt? Kanske en läskig monsterbok eller någon rosa prinsessbok där en kavat och stark prinsessa är huvudperson? När prinsessor vaknar om natten är kanske lagom läskig för fyraåriga kompisarna Samir och Isabella.

En del förskolor har praktiska plastbackar med sig där alla lånen stuvas in. Med hjälp av backarna blir det lättare att hålla ordning på böckerna och också enklare att bära dem mellan förskolan och bokbussen. Den blåa backen som burits ut till bokbussen i dag är dekorerad med ett hjärta och en glad bokbuss. I den packas nu alla de böckerna som väljs ut av förskolebarnen och pedagogerna.

Just i dag är det första gången bokbussen kommer efter sommaruppehållet och glädjen är extra stor när det också är premiärdags för alldeles nyinskolade förskolebarn.

”Titta!” säger Ali till kompisen Ahmed. ”Vilken häftig bok om spöken!” ”Den lånar vi” säger pedagogen och ner i plastbacken åker den med en väldig fart.

bokbuss

Kommentarer inaktiverade.