Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Ishavspirater". Natur & Kultur förlag.

Var inte rädd för tjocka barnböcker

Publicerat 31 mars 2016 | Av |

En av de fina sakerna med högläsning och att läsa tillsammans är att man bredvid sig har en som är större.

En större att fråga om sådant som man själv inte förstår, en större att få uppleva andra och andras världar tillsammans med.  Därför bör man ibland ta chansen att välja lite längre och svårare böcker än de som barnen själva kan läsa. Är man riktigt vågad kan man ta sig an en av de allra tjockaste böckerna från förra året: Ishavspirater av Frida Nilsson. Och tänk, ibland vinner man på att vara våghalsig för detta är minsann en riktig pärla, en sann äventyrsbok! Frida Nilssons språklek och berättarglädje smittar så lätt av sig och verkar garanterat berikande även på en vuxens ordförråd.

Siri bor på ön Blålöga tillsammans med sin lillasyster Miki och en gammal trött pappa. Livet på ön är mest fiske och bärplockning. Ibland om kvällarna, när systrarna ska sova, berättar Siri för sin syster om ishavets skräck, Vithuvud. Det sägs att han seglar mellan öarna på det skräckinjagande skeppet Snökorpen och rövar bort barn. Att bli tagen av piraterna är det värsta som kan hända, för då blir man slav och tvingas jobba i Vithuvuds gruva tills man förgås. Vad Siri inte vet är att Snökorpen befinner sig alldeles i närheten av Blålöga. När hon och Miki ger sig ut för att plocka bär och tvingas skiljas åt för att finna fler, då kommer piraterna och tar Miki med sig.

Ingen vill hjälpa Siri att leta upp Vithuvud. Ingen vågar. Därför måste hon liten och rädd, utan vapen och utan pengar, ge sig iväg för att ensam möta Ishavets skräck.

I ett svindlande äventyr möter Siri sjömän och sjöjungfrur, vargjägare och vänner för livet. Och trots det hårda motstånd Siri möter, både från vuxenvärlden och det karga vinterlandskapet, lyckas hon med mod, styrka och envishet att ta sig allt närmare och närmare Vithuvud…

Kommentarer inaktiverade.