Film, Spel

Var din egen detektiv

Publicerat 16 september 2011 | Av |

Vackra bilar, skurkar och banditer… Och så en mordgåta där du är detektiven, L.A. noire är ett nytt typ av spel.

Redan när trailern för spelet dök upp på nätet började jag dregla och längta. För det var verkligen hur snyggt som helst. Har man, som jag, en softspot för böcker som L.A Confidential och liknande deckare i James Ellroy-anda verkade detta vara en dröm.

Spelet utspelar sig i 1940-talets Los Angeles och du är en aspirerande detektiv som vill jobba dig uppåt i poliskårens stenhårda hierarki. För att vinna respekt inom kåren måste du lösa olika uppdrag. Det kan vara försvinnanden, mordgåtor eller relationsdraman till exempel.

Din roll är att leta ledtrådar och framförallt förhöra misstänkta. Det är här spelet blir riktigt intressant. Ansiktsuttryck, mimik och karaktärsdrag är otroligt fint utmejslade och med hjälp av dina insamlade ledtrådar och intuition får du gissa om personen du förhör ljuger eller talar sanning. Gissar du rätt leder det dig närmre de olika gåtornas uppklarande.

Spelet är utvecklat av Rockstar games som bland annat gjort de välkända Grand Theft Auto-spelen. Även om L.A. noire har unika drag känns en hel del igen i GTA-spelen. Mycket bilkörning, uppdrag att utföra och en hel del våld. I sin historiska kontext och peka-klicka-upplägg, som känns igen från till exempel det klassiska spelet Monkey Island , tycker jag att LA noire är mer intressant än GTA-spelen.

Efter några timmars spelande riskerar det dock att kännas ganska mycket som ett upprepande. Visst uppdragen ser olika ut men de påminner ändå om varandra. Ett annat minus är att det, som allt för ofta, saknas intressanta kvinnliga karaktärer. Klyschor som femme fatalen och gråtande kvinnor i offerroller radas upp, medan de manliga karaktärerna tar hand om ”grovgörat”. L.A. noire är anpassat för oneplayer men det funkar faktiskt minst lika bra att spela det tillsammans eftersom det handlar mycket om att lösa mysterier och då kan det funka bättre att slå sina kloka huvuden ihop.

Spelet finns för Xbox eller Playstation 3 och åldersgränsen är 18 år.
Låna spelet på Stadsbiblioteket Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.