Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Vad gör du medan jag sover?". Lilla Piratförlaget.

Vad gör du medan jag sover?

Publicerat 17 maj 2017 | Av |

Att man möts och blir bästa vänner kan gå till på det märkligaste vis. Som när haren en vinterdag hittar en igelkott som inte visar några tecken på liv. Är han död?

Nej, han sov sin vintersömn, men man kan ju inte veta allt här i världen. Som att igelkottar brukar gå i ide. Det där med att ordna begravning och sjunga känslosamma sånger om livet och förgängligheten var i alla fall ingen bra idé, för igelkotten tinar yrvaket upp ur sin dvala.

Bilderboken Vad gör du medan jag sover är en underbar historia om vänskap. När Mats Wänblad skriver och Per Gustavsson illustrerar kan det ju inte bli annat än bra.

Igelkotten älskar när haren berättar. Och så har han en favorithistoria, som han vill höra om och om igen. Den om hur haren och igelkotten träffades första gången.

Men nu är det dags för igelkotten att gå i ide igen. Haren har plockat de finaste löven, som han bäddar med och han har gjort en ring av stenar. Igelkotten gonar ned sig. Såklart måste igelkotten få höra sin favorithistoria nu när han skall sova sin vinterdvala.

När haren berättar, vill igelkotten hela tiden lägga till och dramatisera, för att göra storyn ännu bättre. Han vill verkligen understryka vilken viktig person han är i harens liv. Samt befästa deras enastående vänskap.

– Det var en kall och blåsig vinterdag…, började haren.
– Och du var förfärligt ensam och övergiven och gick där i skogen och grät tills pälsen var alldeles blöt av tårar, va?
Haren låtsades inte höra.

Haren blir lite generad när igelkotten drar sig till minnes hur rädd han blev när igelkotten vaknade till liv. Och igelkotten broderar ut och bättrar på. Visst var det så att haren svimmade av förfäran och att igelkotten trodde att haren var död?

Ja, det tar tid för igelkotten att bli nattad. De återkallar alla roliga minnen från sommaren som gått. Hur igelkotten försökte få haren att äta mask (det gick väl sådär) och att haren lärde igelkotten att springa över ängen i racerfart (nåja). Tänk att man kan vara de bästa vänner, trots att man är så olika!

Men hur skall nu haren klara sig utan igelkotten och vad gör han på vintern medan igelkotten sover? Haren måste förklara.Det finns hur mycket som helst att ordna med, som han inte hinner när han är med igelkotten hela tiden.

Kvistar skall gnagas, pälsen ska bytas – och sedan ska jag hinna träffa alla andra vänner också. Dem jag inte hinner med under resten av året.
– För då är du med mig.
Just det. Då är jag med dig. Natti-natti.

Och äntligen somnar igelkotten.

Men tar haren itu med allt som han skulle, nu när han har så mycket tid för sig själv? Nej! Jag måste säga att bilden av den snötäckta lövhögen i vinterlandskapet, där igelkotten slumrar och den vaktande haren med snö på hjässan gjorde mej något tårögd. Sådan är den sanna vänskapen!

Kommentarer inaktiverade.