Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Annas himmel". Alfabeta förlag.

Detalj ur omslaget till "Annas himmel". Alfabeta förlag.

Vad finns egentligen i himlen?

Publicerat 2 juli 2013 | Av |

Här kommer tips på en sorglig och surrealistisk bilderbok att njuta av.

Bilderna i Annas himmel, av Stian Hole, är så vackra, så vackra. Collageliknande, drömlika, fantasieggande.

Först regnar det småspik. Visst är det olycksbringande. Annas pappa beklagar sig men Anna säger tröstande att det kanske kommer jordgubbar med honung i morgon i stället.

Vi förstår ganska omgående att det är en alldeles speciell dag som Stian Hole berättar om i sin bilderbok. På det första uppslaget ser vi Anna gunga nästan upp och ner. Hennes röda långa, tjocka hår hänger rakt ner som en tjock skinnfäll. Framför henne och bredvid henne svävar blomblad i luften. Avvaktande och med ett lite ansträngt kroppsspråk står hennes pappa, som är finklädd, med en bukett röda rosor i ena handen. I bakgrunden ser vi en kyrkobyggnad, flankerad av de höga fjällen.

Medan Annas pappa vill att de ska skynda sig har Anna fullt upp med att försöka få med sin pappa på allehanda resonemang och upptåg. ”Titta, pappa, kaffepannan och elefanten är släkt!” säger hon. Och på bild kan vi se tekannans och elefantens form som samspelar med varandra. Ovanför ser vi ett jättelikt kvinnoansikte i profil som är en del av himlen. På samma bild står pappan med böjt huvud och bekymrad blick; begrundande.

Utan att texten avslöjar det förstår vi att det är Annas mamma som ska begravas i kyrkan och att Anna innan dess vill ha med sin pappa på en resa långt, långt bort. Genom ett hål i himlen så hoppar de. Och sedan ömsom simmar och flyger de i väg. Först följer de flygfiskarna. De hamnar bland krabbor, sjöormar och andra havsdjur.”Kan man fiska makrill i himlen?” undrar Anna.

Resan går vidare och många är de människor och djur som hon och pappan passerar på sin resa. Men mamman ser de ingenstans. ”Hon kanske är ute och rensar ogräs i paradiset” säger Anna.

Så småningom är de tillbaka till verkligheten och på en mycket rörande bild ser vi Annas leende pappa gungande samtidigt som Anna smeker honom på kinden. Och jordgubbarna; visst dyker de upp som Anna förutspådde…

Låna även Hermans sommar, Herman och eldsvådan, Herman och hemligheten samt Den gamle mannen och valen av Stian Hole.

Kommentarer inaktiverade.