Barnböcker

Detalj ur omslaget till "I bergets hjärta". Rabén & Sjögren förlag.

Vabba med stora barn

Publicerat 23 mars 2017 | Av |

”Vabruari” är över men det händer ju att barn blir sjuka ändå… Och vabba får man göra även med lite äldre barn. Här är tips på böcker som passar barn mellan 9 och 12 år!

Sluta inte läsa högt för att barn ”är stora nog att läsa själva”! Det är en annan njutning att höra någon läsa högt, titta bara på hur populärt det är med ljudböcker för vuxna!

Om du läser högt för stora barn vinner du fortfarande många av de fördelar man får om man läser för små barn. Ordförrådet och läsförståelsen ökar. Du visar att läsning är roligt och viktigt och kan presentera de böcker som kanske annars är lite svåra med mycket text, svåra ord eller en mer allvarlig berättelse. Det finns utrymme att diskutera innehållet efteråt eller medan man läser.

Barn som håller på att knäcka läskoden kan i värsta fall tycka att läsning är något tråkigt. Väljer man då alltid de kortaste och mest lättlästa böckerna som man klarar själv missar man mycket av det läsningens charm. Då kan du som vuxen visa vägen i det förtrollade land som bokens värld kan vara! Här kommer ett par boktips från barnavdelningen.

I bergets hjärta av Mårten Sandén

Sonja bor med sin mamma i Göteborg. Hon har fått ett brev ifrån sin farfar i Årbergsholm, i norra Sverige. Han är döende och vill träffa Sonja. Efter en lång och märklig tågresa kommer Sonja fram till Årberget, där hon inte alls känner sig välkommen. Farfar är både sjuk och sängliggande, men något brev har han absolut inte skrivit. Vem skrev brevet och varför? Vad finns egentligen i Årbergets hjärta?

Djupgraven av Camilla och Viveca Sten

Det är höst ute skärgården. Sommargästerna har för länge sedan gett sig av och dimman ligger tjock över havet. Tolvåriga Tuva har bott på Harö i hela sitt liv och hittar överallt i skärgården. Sakta men säkert inser Tuva att något har förändrats: någonting som inte vill henne väl döljer sig under ytan och människor börjar försvinna spårlöst i havet. Samtidigt förstår Tuva att hon är mer inblandad än vad hon kunnat ana.

//Malin Sandell på barnavdelningen

Kommentarer inaktiverade.