Arrangemang

Detalj ur illustration av Isabelle Eckhart.

Utställning för Fair Sex – mot trafficking 

Publicerat 9 oktober 2015 | Av |

Vilket samhälle vill vi ha? Hur minskar vi efterfrågan och sexhandeln – roten till trafficking? I Europa skyddas sexköparen av liberala lagar och få traffickingoffer räddas. Realstars uppmärksammar för femte året EUs anti-traffickingdag genom att visa konst skapat av ungdomar i svenska gymnasieskolor och folkhögskolor. Bilderna är en del av Creativity for Fair Sex, ett Arvsfondsprojekt. Utställningen kombineras med en workshop.

Med anledning av EUs Anti-Traffickingdag den 18 oktober 2015 öppnar Realstars sin utställning på Stadsbiblioteket. Tillsammans med tusentals unga över hela Sverige vill vi belysa det faktum att det pågår ett stort modernt slaveri i Europa idag– den kommersiella sexindustrin. Men framförallt att vi alla kan göra något för att förändra detta.

Utställningen består av collage och foton gjorda av ungdomar från Västra Götaland och andra platser i Sverige. Detta för att belysa frågan om att 30 miljoner utsätts för trafficking och där upp emot 60 % står för sexuella ändamål. Våra attityder till sex, maktstrukturer och efterfrågan hänger samman med att det moderna slaveriet fortsätter.

Bilderna är en del av “Creativity for fair sex”, ett Arvsfondsprojekt initierat av RealStars. Realstars besöker skolor i områdena runt Göteborg och Stockholm då vi föreläser, håller kreativa workshops och engagerar. Under skolbesöken får eleverna diskutera och reflektera kring prostitution, sextrafficking och dess motsats – Fair Sex – sex på lika villkor, och vad det innebär i praktiken. Hur hänger egentligen våra egna och samhällets attityder kring sex, jämställdhet och övergrepp ihop med trafficking? Resultatet är bilder, berättelser, foton och filmer. Låt er inspireras av utställningen!

Arbetet i skolor kopplas samma med Realstars arbete för ett Europa fritt från trafficking där vi verkar för en sexköpslag på EU-nivå. Vi bjuder in alla att skriva under petitionslistan på www.realstars.eu/for-fair-sex. När Du gjort det, sprid uppmaningen vidare och dela i dina nätverk för att göra skillnad. Underskrifterna skickas till EU:s beslutsfattare.

Workshop den 21 oktober kl. 17.00 – Välkommen!

Fair sex – sex på lika villkor, kontra Unfair sex är temat för en workshop som ska rikta ungdomars blick mot sexövergrepp, trafficking och prostitution. Realstars bjuder in till en föreläsning och kreativ workshop som inspirerar unga till att ta ställning och skapa på ett tema som inte lämnar någon oberörd. Du som är mellan 14-25 år är varmt välkommen att delta!

Om Realstars

RealStars är en ideell organisation som verkar för Fair Sex och en bättre värld fri från sextrafficking. RealStars arbetar för ett socialt hållbart samhälle och baserar sitt arbete på FN:s barnkonvention och den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter. RealStars arbetar inom Sverige och EU genom kampanjer och kunskapsspridning för att påskynda ett förebyggande arbete för att utrota trafficking. Målet är en skärpt lagstiftning liknande den svenska sexköpslagen som är ett effektivt verktyg för att motverka efterfrågan.

RealStars tar ställning för Fair Sex- att sex på lika villkor och med respekt, utan våld eller tvång ska gälla alla människor i alla situationer.

Kommentarer inaktiverade.