Barnböcker, Boktips

Upp och iväg!

Publicerat 4 augusti 2020 | Av |

Främmande planeter, fantastiska vetenskapliga upptäckter, teknologiska lösningar och artificiell intelligens. Science Fiction-böcker för barn blir återigen fler och med tanke på hur världen omkring oss ser ut är det kanske inte så konstigt. Vill man hitta vägen till en helt ny och spännande värld så kanske en resa ut i rymden kan vara något?

9 år och uppåt – Imperiets arvingar

Den nya bokserien Imperiets Arvingar av Oskar Källner och Karl Johnsson har hittills kommit ut i två delar varav den första har titeln Bortförda. Så fort jag såg omslaget ville jag läsa den och blev verkligen inte besviken. En kväll när Alice och Elias föräldrar bråkat försvinner deras mamma spårlöst och pappan arresteras som misstänkt för försvinnandet. Syskonen ger sig ut i skogen på jakt efter mamman och plötsligt dyker läskiga rymdvarelser upp. Snart befinner sig barnen på rymdskeppet Stillheten och tvivlar på allt de fått veta om sig själva.

Gillar ni action, rymdvarelser med unika förmågor och rolig rymdskeppsteknologi så är det här en fantastisk bok! Den är skriven i korta kapitel och färgillustrationerna är riktigt bra. Böckerna passar dig som är cirka 9 år och uppåt.

6-9 år – Rymdpiloterna

För dig som är runt 6-9 år finns böckerna i serien Rymdpiloterna av Magnus Ljunggren och Johanna Kristiansson. De utspelar sig på rymdstationen BrT-22Xz-9 även kallad Hajen. Huvudkaraktärerna Max, Kim och Sam går i skolan för att bli riktigt vassa rymdpiloter. I deras väg kommer den ondsinta Kapten Zenok som gör allt för att bli kapten på Hajen. I kampen mot Zenok lär sig barnen att behärska livsfarliga lasersvärd, bumeranglasson och rymdgondoler i superfart. De möter också andra otroliga och otäcka rymdvarelser. Böckerna är rappa, ruskiga och fulla av roliga bilder.

Högläsningsbok – Astra och rymdkakorna

 Philip Reeve är kanske mest känd för sin Mortal Engines-serie men har faktiskt också skrivit Science fiction för yngre barn. Astra och rymdkakorna börjar som så många andra rymdberättelser med en låååååång resa till en annan planet. Nova Mundi ligger en 199 års resa bort och Astra och hennes familj ska frysas ner för att inte åldras under färden. Skeppet styrs av robotar och när resenärerna vaknar ska det kännas som att de bara sovit en enda natt.

Innan nedsövningen känner Astra att hon är lite hungrig och letar efter någonting att äta. Hon hittar Nom-O-tron 9000, den perfekta matmaskinen som kan förvandla ett tråkigt matkoncentrat till vilken god mat som helst. Tyvärr missförstår maskinen Astras önskan. När hon säger:

“Åh, gör den mest otroliga, superunderbara kakan någonsin! Jag vill ha någonting osannolikt! Jag vill ha något som är så gott så att det är läskigt! Jag vill ha den perfekta kakan!”

så hakar den först upp sig och börjar sedan skapa massor av levande monsterkakor som vill äta upp allt i sin väg!

Alla andra resenärer sover och ingen går att väcka, djupsömnssystemet har nämligen gått i offline eftersom Nom-O-Tron använder all kraft som finns till att skapa kakor. Tillsammans med en av rymdskeppets robotar, Pilbeam, försöker Astra göra allt för att stoppa maskinen. I hälarna har de massor av mördarmuffinsar, rymdpirater och en stor svart slemmig skugga… Det här är en fartfylld och galen högläsningsbok i riktig SF-anda, rikt illustrerad av Sarah McIntyre.

Lättläst för nybörjarläsare – Stjärnor och planeter

För dig som vill läsa om rymden men ha något mer lättläst kan Mats Wänblads serie Stjärnor och planeter vara ett bra alternativ. Böckerna handlar om syskonen Polly och Castor som följer med sin mamma till planeten Argo 9 i uppdrag att leta efter liv. Mamman sitter i labbet hela dagarna och undersöker gruskorn i mikroskop för att hitta tecken på allra minsta lilla livsform, medan barnen som först tänkt att det skulle bli dödstråkigt på den öde planeten upptäcker klassiskt gröna utomjordingar med ett helt eget språk. Roliga böcker med pratbubblor, fakta och eget rymdalfabet!

Bilderbok – Sagan om den underbara familjen kanin och rymdskeppet

För dig som istället vill läsa bilderböcker (funkar ju för många olika åldrar) finns nu 7:e delen i Jonna Björnstjernas serie om familjen Kanin att låna, Sagan om den underbara familjen kanin och rymdskeppet. I den här delen upptäcker Lillebror Kanin rymdvarelser som har kommit för att stjäla alla träd i Sagoskogen. Björnstjernas illustrationer och fingertoppskänsla för komik och läbbigheter charmar precis lika mycket som vanligt (Finns även som e-bok).

Kommentarer inaktiverade.