Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Underbara ADHD". Max Ström förlag.

Underbara ADHD. Den svåra superkraften

Publicerat 6 april 2017 | Av |

Alla känner vi någon. De med den speciella superkraften ADHD. O-lagoma och bullriga, med förmågan att sätta luften i dallring. Hur skall man ta vara på denna kraft och göra den till något bra?

Georgios Karpathakis som själv har ADHD, har skrivit en superbra bok om att leva med denna diagnos – Underbara ADHD. Den svåra superkraften.
Efter att ha levt sitt liv i hetluften, blev han tvingad av omgivningen till psykiatrimottagningen. Då hade han hunnit fylla tjugofem. Äntligen fick han veta varför han känt sig annorlunda hela sitt liv. Alla dessa misslyckanden i skolan, självmordsförsöken, kontakterna med socialtjänst och polismyndigheter; ett liv i våldsamma svängningar fick sin förklaring.

När Georgios var tretton år, var han trött på sig själv och den han blivit. Hans självbild var raserad och det inför ett skede då livet just skall börja. Som tonåring upptäckte han att alkoholen och andra droger kunde ge honom lite respit. Genom att berusa sig fick han utlopp för all ilska, frustration och besvikelse som han känt under  sin uppväxt. Livet rusade på, med ständiga konflikter och övertramp.

För Georgios vände allt dagen när han fick sin diagnos. Då hade han ett liv bakom sig av ständiga konfrontationer med omvärlden, med lärare och kamrater. Att kunna sitta stilla på en lektion och koncentrera sig, trots alla störande ljud hade varit helt omöjligt. Har man svårt att passa in och hela tiden ställer till det för sig själv och andra, blir man förr eller senare också ensam.

Författaren backar inte för alla negativa konsekvenser som följer med att ha diagnosen. Så varför är ADHD plötsligt något underbart?

Man skulle kunna säga att jag helt enkelt bestämde mig för att inte vara nöjd med att ses som en oduglig och hyperaktiv pojke, utan bestämde mig för att göra allt i min makt för att visa alla i Sverige, med eller utan adhd-diagnos, att det faktiskt också finns något underbart med adhd. Vare sig de ville veta det eller inte.

Det fina med boken är att den ger den totala överblicken, med goda råd om hur man skall vända en problematisk situation till en framgång. I varje kapitel finns både fakta och personliga betraktelser, på ett språk som sprakar av energi! Och layouten är luftig och aptitlig, vilket också ökar läsnöjet.

Att boken är en personlig berättelse gör den än mer värdefull. Den medicinska informationen, teorierna om orsakerna till tillståndet och historiska bakåtblickar finns, men utan att man får tråkslaget.

För att illustrera livet före och efter diagnosen, exemplifierar författaren med två CV. Det första där alla misslyckanden radas upp och ett andra där superkraften kommit till användning.

För anhöriga eller för personal inom skola och omsorg borde boken vara en verklig guldgruva och obligatorisk läsning. Samhället och den enskilda individen skulle ha allt att vinna på att skaffa sig bättre strategier för att ta tillvara denna kraft!

Kommentarer inaktiverade.