Blogg, Boktips
Omslag till boken "Simple whatnots II : a second helping of satisfyingly scrappy little quilts" av Kim Diehl, Martingale; och boken "Urban quilting" av Wendy Chow, Paige Tate & Co.

Omslag till boken "Simple whatnots II : a second helping of satisfyingly scrappy little quilts" av Kim Diehl, Martingale; och boken "Urban quilting" av Wendy Chow, Paige Tate & Co.

Två quiltböcker

Publicerat 28 augusti 2023 | Av |

Att sy lapptäcken är oväntat kreativt och det finns massvis med inspiration därute. Här kommer tips på två böcker om quilt!

Att sy lapptäcken var inget för mig. Jag tyckte inte att det var kreativt nog. Det var ju bara att köpa tyger i samma färger som i boken och sedan sy ett mönster som någon annan ritat. Det var inte riktigt skapande.

Sen sydde jag mitt första lapptäcke. Och efter att ha monterat ihop eländet svor jag att aldrig sy lapptäcken igen.

Ändå påbörjade jag nästa redan samma kväll.

Men när jag sydde det där första täcket hade jag, konstigt nog, inte läst på alls. Jag följde inte något mönster och jag monterade ihop täcket på ett otroligt knöligt och bakvänt sätt. Ni som har sytt lapptäcken vet att monteringen är ett kapitel för sig.

Efter de där första försöken har jag totalt fastnat i den fantastiska världen av lappteknik, eller quilt, som man säger. Hur kunde jag tro att det inte krävde kreativitet? Det är ju verkligen bara fantasin som sätter gränser!

Dessutom finns det så mycket information och inspiration att få i bokform!

Jag älskar till exempel Kim Diehls bok Simple whatnots II : a second helping of satisfyingly scrappy little quilts som är full av små quiltprojekt (du måste ju verkligen inte sy överkast!) av klassisk amerikansk modell. Färgerna är lite jordiga och murriga, men om man vill är det lätt att ändra till en helt annan färgskala. Modellerna är varierande, en del lätta, andra lite pilligare. Men inget är omöjligt.

Vill man göra något helt annat kan man tänka mer i moderna banor.

Wendy Chow har gjort en jättefin bok, Urban quilting, där quiltprojekten går att göra i flera olika storlekar, från babytäcke till stort överkast för dubbelsäng. Hon har modifierat de klassiska quiltblocken (som exempelvis blockhusrutan) och skapat mönster som är mer moderna och urbana. Många av tygerna är enfärgade eller med ett diskret litet mönster.

Det här är två helt olika böcker, men båda är oerhört inspirerande och jag har sytt modeller från båda. Det lär säkert bli fler framöver!

Kommentarer inaktiverade.