Film

Två gånger Morgan Freeman

Publicerat 4 april 2016 | Av |

Har du någon favoritskådespelare som du gärna ser på bio?Har du tänkt på att du också kan söka upp henne eller honom i Stadsbibliotekets katalog för att sedan i bästa fall tillbringa en kväll eller flera med trevligt sällskap i din egen biosalong hemma!

Jag bestämmer mig för att tillbringa en del av min fredagskväll tillsammans med den amerikanske karaktärsskådespelaren Morgan Freeman. Eftersom han började sin karriär som skådespelare redan på 1960-talet har det blivit åtskilliga filmer sedan dess. Freeman har, förutom en Oscar för bästa manliga biroll i Million Dollar Baby, 2005, också genom åren fått en rad andra prestigefulla utmärkelser för sina skådespelarinsatser.

En sökning på Morgan Freeman ger ett trettiotal träffar i bibliotekets katalog, Gotlib. Jag bestämmer mig för att låna hem två av dessa filmer. Naturligtvis är det fler skådespelare än Freeman som gör fina rolltolkningar i dessa filmer, vilket du kommer att upptäcka om du väljer att se dem.

När filmen Driving miss Daisy börjar är det tidigt 1950-tal i södra USA. Rasmotsättningarna mellan svarta och vita är påtaglig. Freeman gestaltar i filmen en privatchaufför som har anställts att köra en äldre och motsträvig dam till olika aktiviteter. Hon kan själv inte längre klara av att hantera sin bil och hennes son tvingar på henne denne chaufför, vilket hon alls inte är pigg på. Men med tiden uppstår i alla fall en fin kontakt mellan de bägge. Med humor kommer man långt, inte minst när det gäller film. Och i den här filmen finns flera komiska scener där bland annat Freeman verkligen briljerar. Driving miss Daisy är, vid sidan om en film med starka skådespelarprestationer, också ett intressant tidsdokument. Vi får en ack så dyster inblick i motsättningar mellan vit överklass och svart underklass.

I The magic of Belle Isle spelar Freeman en äldre, alkoholiserad författare vid namn Monty. Han har inte haft förmågan att skriva på flera år men när han får ett miljöombyte och anländer till Belle Isle händer det magiska saker! Dock inte direkt, för Monty behöver tid att ställa om sig. Men i den lantliga miljön blommar Monty så småningom upp, mycket tack vare en grannfamilj som består av en ensamstående mamma med tre flickor. Vänskapsband knyts, dock inte utan komplikationer. Det är en bitter och desillusionerad Monty vi ser i början av filmen. Förvandlingen till en levnadsglad och nyfiken Monty i filmens slut är filmens behållning. Men oj, nu har jag kanske avslöjat för mycket av filmen. I så fall kan du ju välja bland flera andra filmer med Freeman!

Jag ser redan fram emot nästa fredagkväll för då har jag stämt träff med Maggie Smith!

Kommentarer inaktiverade.