Trotsa och tagga ner!
Att vara förälder är inte världens lättaste uppdrag. Man behöver inte få certifikat för att skaffa (biologiska) barn och i de flesta fall är man helt outbildad inför uppdraget. Trots allt brukar det ändå gå rätt bra och det är inte ens önskvärt att man alltid skall vara perfekt.
Malin Alfvén har, tillsammans med Kristina Hofsten skrivit böckerna Tagga ner och Trotsboken.
Fast det är ett tag sedan jag själv var småbarnsförälder läste jag böckerna med stor behållning.
Moderna föräldrars ständiga följeslagare är det dåliga samvetet. De får ångest för att barnen är för länge på dagis, för att de är trötta på kvällen och för att de inte alltid tycker att de egna egna barnen är de mest underbara i hela världen.
Men lugn, enligt Malin Alfvén är det bäst att vara en lagom bra förälder. Om vi visar våra känslor inför barnet, så lär det sig det viktiga samspelet med andra människor, att man kan göra fel, vara dum och bli förlåten.
Som förälder skuldbelägger vi ofta oss själva. Förr frågade man sig vad det var för fel på barnet om det inte utvecklades enligt handboken. Men numera ställer sig föräldrarna frågan – vad gör jag för fel? Vi kan och vet så mycket mer om barns utveckling än vad tidigare generationer gjorde och därför tror vi kanske att allt beror på oss, fast det finns så mycket annat som kan spela roll i ett barns liv.
Böckerna är lättlästa och fulla med exempel ur levande livet, som föräldrarna delar med sig av. Även av det mest förbjudna – tänk om jag inte tycker om alla mina barn lika mycket?
Själv hade jag stor behållning av att läsa om föräldrar med vuxna barn och deras bekännelser av vad de ångrade och tyckte att de handlat fel. Jag minns hur min egen mamma ofta återkom till vissa händelser där hon upplevde att hon var en dålig mor, fast det inte var någon större förseelse och att vi förlåtit henne sedan länge.
Jag tror att alla föräldrar har någon gammal samvetsförebråelse inom sig inför sina barn. Varför gjorde jag så – ändå var det med barnets bästa för ögonen. Många föräldrar ur den radikala 68-generationen ser säkert tillbaka med viss genans över vad man då förbjöd barnen.
Att titta på tv, särskilt kommersiellt dravel som melodifestivalen, leka med amerikanska Barbiedockor och pistoler – you name it. Men våra barn har förstås också förlåtit oss för länge sedan.
Lördagen den 10 november klockan 14.00, kommer psykologen och författaren Malin Alfvén till Miinibiblioteket och föreläser i Röhsska museets auditorium. Drop in.