Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Kon som visst kunde klättra". Hippo förlag.

Tre sprillans nya bilderböcker

Publicerat 20 februari 2016 | Av |

Tycker du att det är svårt att navigera i det stora utbudet av bilderböcker? Här kommer tips på alldeles fräscha och pigga böcker som just kommit till Stadsbiblioteket!

Kon som visst kunde klättra

Gemma Merinos Kon som visst kunde klättra handlar om Tina, som är en ko. Hon har tre ko-syskon som hon inte direkt drar jämt med. Medan hennes syskon helst bara vill ta det lugnt och tugga gräs vill Tina ständigt prova nya saker. Syskonen tycker att Tina har så tokiga idéer och avfärdar hela tiden hennes upptåg, ända tills en vacker dag…

Bilderboken är en charmig och humoristisk berättelse om att våga testa sina gränser.

Mallan den tråkigaste dagen

Jonas Lindén och Mia Nilsson står bakom Mallan den tråkigaste dagen.

Huvudpersonen i boken, Mallan, är i början av boken arg som en drake. Det är sommar och det har regnat i flera dagar. Dessutom har Mallan ingen att leka med. Det här är nog världens tråkigaste dag, konstaterar hon. Pappa vill att Mallan ska gå ut i regnet och leka så hon tar på sig sina regnkläder och försvinner ut.

Bland vinbärsbuskarna råkar hon träffa på sin dagiskompis Olov. Mallan bortser ifrån att han tidigare kastat en kastanj på henne så att hon fick en bula. För nu är det bara SÅ kul att ha någon att leka med! Den tråkiga dagen blir med ens full av gapskratt och snigelrace. Det är ju tur att det finns så många sniglar denna regniga dag!

Den nya lilla personen

Lauren Child har skrivit de populära böckerna om Charlie och Lola. Nu är Child aktuell med Den nya lilla personen, som tar upp problematiken kring att få ett syskon. Det handlar om Elmer Green, som först är det enda barnet i sin familj. Han är van vid att få all uppmärksamhet av sina föräldrar och i sitt rum är han van att vara sin egen herre. Han har ordning bland leksakerna och kan välja helt själv vilka barnprogram han vill se på sin teve. Men så förändras allt. Någon annan dyker upp! En ny liten person som alla verkade gilla – kanske de till och med gillade den nya personen mer än Elmer? Nykomlingen ställer till det i Elmers rum och vill också härma allt som Elmer gör. Elmer blir superirriterad! Vad ska han göra för att stå ut med den nya familjesituationen?

När boken går mot sitt slut frågar sig Elmer om det ändå inte ibland kan finnas fördelar med att vara två istället för en? När man drömmer mardrömmar till exempel?

 

Kommentarer inaktiverade.