Barnböcker

Detalj ur omslaget till "samlade sagor om den underbara familjen Kanin". Bonnier Carlsen förlag.

Tre läskiga böcker för de små

Publicerat 10 november 2016 | Av |

Läskigt läskigt och härligt härligt. Min treåring är oerhört fascinerad av allt som har med Halloween att göra. Pumpor, fladdermöss och såklart spöken och vampyrer också. Här kommer tre tips på lite småläskiga böcker att läsa nära en vuxen.

Samlade sagor om den underbara familjen Kanin

Det här är egentligen tre böcker i en: Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen — Sagan om den underbara familjen Kanin och fru Skräck — Sagan om den underbara familjen Kanin och godistrollet. Det är bara härligt.

Det här är bilderböcker att läsa om och om igen. Charmiga och fantasifulla bilder, med mängder av detaljer från både den underbara och den fruktansvärda delen av skogen. Lillebror kanin är huvudperson i alla böckerna. Han är en snäll och lite räddhågsen kanin som hela tiden får det äventyrligare än han tänkt. Som när han råkar följa efter en fjäril in i den fruktansvärda delen av skogen och stöter på ett spökmonster som han inte vågar titta i ögonen. En vresig tomte hjälper honom hem men på natten kan han inte sova. Han tänker och drömmer att monstret ska komma till honom. Och då knackar det på dörren!

En jättefin berättelse av Jonna Björnstjerna om att våga se sin rädsla i ögonen och att allt inte är som det verkar. Snällhet hjälper mot det mesta. Det är nog temat i alla tre berättelserna när jag tänker efter.

Mot Spökslottet

Här blir det läskigt på alla sätt man kan tänka sig! I Mot spökslottet av Thomas Halling och Kenneth Andersson ger sig Maja av till spökslottet med sin ficklampa. Där finns det skelett, osynlig dam, en huvudlös man och kropplösa armar som jagar Maja uppför trappan. Och i en öppen kista ligger en vampyr som Maja blir så rädd för att hela boken måste vändas uppochner när hon springer tillbaka genom rummen. Men, vad är det för gullig nallefilm som spökena sitter och tittar på vid TVn? Och vad var det vampyren ville egentligen?

Ett roligt och överraskande slut och stilen på illustrationerna som är väldigt oskyldig trots motiven, gör detta till en lagom läskig favorit hemma.

Farliga alfabetet

Det här är en riktigt ruskig ABC-bok! Illustrationerna av Gris Grimly (bara valet av pseudonym är talande!) känns väldigt gotiska, på ett barnsligt vis. Han har också illustrerat en bok av Edgar Allan Poe och det stämmer precis med känslan i den här boken också. Det är ganska ruggigt på sina ställen med skelett och zombies. Jag gömde den faktiskt för min treåring efter några sidor. Man ska nog vara lite äldre och mer luttrad. Alfabetet behandlas respektlöst, där till exempel C ska läsas som ”se!”. Jag tänker på hur svårt det måste vara att översätta en ABC-bok och är imponerad av hur bra det här flyter på i översättning av Horst Schröder. Härligt läskigt och stämningsfullt är det.

Kommentarer inaktiverade.