Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Gapa stort!". Bonnier Carlsen förlag.

Tre böcker om tandläkaren för de minsta

Publicerat 18 oktober 2015 | Av |

Det är ganska få människor som älskar att gå till tandläkaren. Så när de allra första besöken i livet ska klaras av vill man som vuxen att det ska vara så otraumatiskt som möjligt. Ett sätt att förbereda barnet är att läsa böcker, och här kommer tre tips.

Gapa stort! – Jens Peter de Pedro, Lotta Geffenblad

Det här är en riktigt rolig bok om att gå till tandläkaren. En vampyr har fått slöa tänder som behöver vässas, en noshörning har fått ett hål som ska fyllas, en krokodil har glömt hur många tänder han har och de behöver räknas. Och till slut kommer en liten flicka som behöver hjälp att borsta tänderna. Man bläddrar i boken som ett blädderblock och de hårda sidorna sitter ihop upptill i stället för på sidan. Så när de olika karaktärerna gapar, så ”gapar” boken också, likadant. Om man vill kan man ju hämta en torr tandborste och öva tillsammans på att borsta tänderna på figurerna också.

Det är härligt färgstarka bilder och minimalt med text så den kan läsas även för den som annars mest gillar pekböcker.

Nej! inte tandläkaren – Stephanie Blake 

Simon kanin får ont i en tand och måste gå till tandläkaren, men han vill verkligen inte. Han är så arg att när tandläkaren frågar vad han heter så säger han att han heter Bajs. Välkommen Bajs svarar tandläkaren lugnt. Sen smörjer hon in tänderna med en kräm som luktar jordgubb och så är allt klart. Lite väl förenklat kanske, men samtidigt är det en rolig bok med flera vardagssituationer och den fyller ju sitt syfte i att avdramatisera tandläkarbesöket.

Emma går till tandläkarenGunilla Wolde

Emma har också ont i en tand och får gå till tandläkaren, men här är skildringen betydligt mer realistisk och man får veta precis hur borren känns och hur en lagning går till steg för steg. Den här boken passar bäst till lite äldre barn som verkligen vill veta hur det går till på riktigt, eller som kanske till och med har en lagning framför sig.

Vi har ännu fler böcker om tandläkaren för den som verkligen vill förbereda sig! Fråga en bibliotekarie om råd.

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.