Tre böcker om lek och bråk för de minsta
Å vad roligt, nu börjar barnen bli så stora att de kan leka med varandra! Men det där med relationer är inte så lätt, inte för de allra minsta heller. Ett barn vill kramas, ett annat vill helst leka själv. Någon vill inte låna ut sin spade. En puttas och en blir ledsen. Tur att det går snabbt att glömma och börja om. Här är tips på böcker man kan läsa tillsammans och prata om allt det där som kan bli fel och allt som kan vara så roligt.
Jag älskar Manne
Pija Lindenbaum
Visst kan man känna kärlek starkt fast man är liten. I Jag älskar Manne handlar det om Micke som älskar Manne och allt med honom. Hans hår, hans mormor, till och med hans geggamoja är extra härlig. Sen kommer det en annan kille och leker med Manne och svartsjukan slår till. Tur att det kommer en hund och reder ut det hela.
Det här är en fin bok om hur det kan kännas att tycka om någon och hur det känns att inte få vara med. Bilderna är härliga och det är roligt att det är så mycket ur barnens perspektiv. mormor får man inte se mer än benen på. På ett sätt är det lite synd att det inte löser sig så att killarna leker alla tre, men å andra sidan är ju inte livet alltid så heller.
Max bil
Barbro Lindgren
Böckerna om Max är härligt enkla. Trots att det bara är ett par tre ord per sida lyckas Barbro Lindgren ändå få till små finurliga handlingar och dramatik. Max-böckerna kan bli steget mellan att peka på djur och föremål och att följa med och diskutera en berättelse. Böckerna är skrivna på små barns språk och boken börjar med ”Titta Max” och ”Titta Max bil”. Vissa utgåvor har också ett mer vuxet språkbruk som alternativ, nästan som undertexter, om man hellre vill använda det.
I Max bil ska Max och Lisa leka men Max vill inte låna ut sin bil till Lisa. Då får han en smäll, blir arg och smäller tillbaka. Vilket elände, nu är båda ledsna. Tur att mamma kommer med en ny bil så att de kan ha varsin.
Vem är arg
Stina Wirsén
Nallen bygger med klossar och katten vill vara med. Men det får han inte. Dumma nalle! Så börjar Vem är arg? och nallen och katten hinner bli både osams och sams. Och när leken fortsätter uppstår nya frön till konflikter. Plötsligt sparkar nallen sönder tornet de bygger. Ska katten bli arg? Nej han tycker det är roligt. Sen får nallen en kloss i huvudet. Men det går bra, det gjorde inte så ont.
Det bästa med den här boken är att det händer så mycket och att det är så mycket spänning. Precis när en konflikt är löst så verkar det vara en ny på gång, men då väljer lekkamraterna att inte bli arga och leken kan fortsätta. Tvååringen hemma engagerar sig med liv och lust ”Inte bita!”, ”booonk”, ”nallen ledsen”. Det är stora känslor och säkert mycket igenkänning från förskolemiljön.