Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Vem är sjuk". Bonnier Carlsen förlag.

Tre böcker om doktorn för de minsta

Publicerat 22 januari 2016 | Av |

Det är inget man önskar som förälder såklart, men de flesta barn kommer i kontakt med doktorn någon gång, och då kan det vara bra att vara lite förberedd. Eller så har olyckan redan varit framme och barnet behöver prata om vad som hände på sjukhuset. Här kommer tips på tre böcker om vad som händer hos doktorn.

Doktor Pino

Pino är många barns favorit fast man som vuxen kan tycka att bilderna är grova och platta. Allt är väldigt konkret, med beskrivningar av vad figurerna gör och äter och eftersom Pino egentligen leker med sin katt och sina gosedjur (precis som i Kalle och Hobbe, händer det att gosedjuren plötsligt porträtteras som slappa och livlösa föremål som ligger på golvet) uppstår aldrig några konflikter. Men nu är det ju tvååringen som bestämmer och då är alla böcker om Pino ”jättepja” och det är nog så viktigt.

I Doktor Pino har Pino tagit rollen som doktor och han behandlar alla djuren på olika sätt. Pingvinen får hostmedicin och vila, katten får en salva och Pinolina får bandage. Oerhört spännande och kan läsas i det oändliga, gärna med doktorsväskan vid sidan om så att man kan testa stetoskop och spruta på de egna nallarna samtidigt. Det som är roligt är att det är så många olika typer av behandlingar att det finns en god chans att barnet känner igen sig i något.

Totte går till doktorn

Totte ska gå till BVC och få sin poliospruta. Först mäter de och väger och sen är det dags för sprutan som sticker lite. Men mamma tröstar och strax är de dags att gå hem och vaccinera nalle också med sprutan från doktorsväskan! Och då är det Totte som får trösta.

Den här boken är inte så dramatisk, det är ett helt vanligt BVC-besök som avhandlas, med väntrum och avklädning. En perfekt uppladdning inför det verkliga BVC-besöket helt enkelt.

Boken kom redan 1972 och just poliosprutan finns nog inte i ensam form längre men annars är förvånansvärt mycket sig likt. Alla barn kan nog känna igen sig i miljöer och procedurer. Och precis som ett riktigt barn ser Totte väldigt stor och duktig ut på vissa bilder och väldigt liten och bebisaktig på andra.

Vem är sjuk?

Här är det desto mer drama! Nalle har ont i magen, så ont att hon inte vill äta fast det är lasagne. Då blir mamma och pappa så oroliga att det blir taxi till sjukhus och där visar det sig att doktorn måste operera bort blindtarmen.

Wirsén lyckas med att både dramatisera och avdramatisera. Visst är det läskigt att doktorn ska göra ett hål i Nalles mage och till och med jag som vuxen tycker att det är lite obehagligt att se den bortopererade blindtarmen ligga i en skål. Men allt går ju bra! Alla vuxna är betryggande kompetenta och när de är hemma igen ringer Nalle upp kompisarna så de får komma och titta på hennes häftiga ärr. Allt som var så otäckt har blivit ett spännande minne, ett äventyr.

 

Kommentarer inaktiverade.