Trappa ner med Teater Trixter
Karin Blixt, regissör på Teater Trixter, berättar om Expressions, en föreställning som visar och färglägger människors dolda kommunikation och maktkamper. Se ett fristående stycke ur den på Stadsbiblioteket 4 september.
Uppsättningen Expressions började växa fram när jag arbetade med dokumentärfilm som produktionsassistent och konsulterande dramaturg för regissören Johanna St Michaels. I mitt jobb ingick bland annat att titta på korta dokumentära filmklipp och sortera dem. Att verkligen lyssna till samtal blev ett uppvaknande, särskilt för en manusförfattare som gärna vill att A ska leda till B. I stället blev jag mer medveten om hur ordlösa vi är, även i samtal. Faktiskt osammanhängande. Kommunikation verkar ske på en helt annan plats än i talet.
Det har lett fram till en längtan att visualisera det som händer mellan oss bortom orden. För vilka vi än är berör vi varandra. Vi påverkar varandra mycket mer än vi tror, även som en i mängden i morgontrött kollektivtrafik, eller på anonyma arbetsplatser. Man kan säga att vi är varandras konstverk.
Expressions, är en föreställning som visar och färglägger människors dolda kommunikation, maktkamper och de projektioner vi placerar på varandra. Vi tillåter oss att inspireras av expressionismen, formen där det subjektiva uttrycket är viktigare än realismen.
Vad sänder vi ut för dolda budskap till varandra?
Den amerikanska psykologen Amy Cuddy, forskar bland annat om varför vi tänker i stereotyper och hur det påverkar oss själva och vår omgivning?
Under ett berömt tal på på Ted Talks om sina experiment med Power Poses berättade Cuddy hur hon undersökt hur expansiva, öppna kroppsställningar som tar mycket plats i rummet, påverkar andras och våra egna känslor och beteenden.
Cuddy kom fram till att tre minuter i en ’power-pose’ höjer vår testosteronhalt, gör oss mer expansiva och självsäkrare. Den ökända man-spreadingen från kollektivtrafiken är i själva verket en säker metod att öka ditt testosteron på väg till eller från jobbet.
På teatern bygger vi nu koreografier med hjälp av de poser som världens mäktigaste ledare brukar ta. När man sätter ihop poserna skapas en komisk men dokumenterat testosteronhöjande effekt som visar ett effektivt men rörande bygge för att bli sedd som handlingskraftig och pålitlig.
Just den västerländske mannen är för många en symbol för välstånd och makt.
Men hur förhåller han sig till att samhället håller på att förändras, till att maktbalanser skiftar, till de projektioner resten av världen placerar på honom?
I uppsättningen kommer vi att möta en ytterst västerländsk man i en vit box som bara vill vara ifred i sin kostym och slippa andras åsikter och tyckanden. Men han konfronteras en dag med en konstnär som ser ut som ringaren i Notre Dame och hans gröna fe som har uppstått ur en av hans målningar. Och allt alla tänker och tycker om varandra färgar av sig.
Karin Blixt, regissör, Teater Trixter