Film

Tragikomisk vinresa

Publicerat 2 februari 2013 | Av |

Roadmovien som idé är ganska fantastisk. Man kan ha ett minimum av karaktärer men om de färdas någonstans så får man ändå en känsla av fart och omväxling i filmen. Precis som på en riktig resa är det roligt med ständiga miljöombyten.

Sideways är en film om Miles och Jack som ska på en veckas vinresa i Kalifornien inför Jacks giftemål.

De är ungefär så olika som två vänner kan vara. Jack är en karismatisk och snygg skådespelare som har lätt att träffa kvinnor och är rejält oansvarig. Miles är en opublicerad författare som älskar fina viner och är djupt deprimerad efter sin skilsmässa två år tidigare.

Idén är att de ska ha en kompisvecka, dricka gott och äta gott, och njuta av landskapet. Men Jack kan inte låta bli att förföra ett par servitriser och Miles får veta att hans före detta fru ska gifta om sig.

Så det saknas inte dramatik även om det mesta är dialog och bilturer mellan olika vindistrikt.

Dialogen är perfekt hela tiden. Tragisk och rolig på samma gång och oväntat nog med en romantisk höjdpunkt när Miles träffar den första kvinnan han får känslor för sedan skilsmässan och beskriver för henne varför han älskar Pinot noir:

I don’t know. It’s a hard grape to grow. As you know. It’s thin-skinned, temperamental, ripens early. It’s not a survivor like Cabernet that can grow anywhere and thrive even when neglected. Pinot needs constant care and attention and in fact can only grow in specific little tucked-away corners of the world. And only the most patient and nurturing growers can do it really, can tap into Pinot’s most fragile, delicate qualities. Only when someone has taken the time to truly understand its potential can Pinot be coaxed into its fullest expression. And when that happens, its flavors are the most haunting and brilliant and subtle and thrilling and ancient on the planet.

Sideways är helt enkelt en blandning av allt. Jack är en komisk och ganska osympatisk karaktär som man ändå uppskattar för att han har sån livsglädje och ändå är en så god vän, och man ömmar för Miles som är så ensam och ser så ohälsosamt deprimerad ut men som har ett så stort och känsligt hjärta. Så det är roligt, smärtsamt och underhållande på samma gång. Dessutom lär man sig lite om vin.

Kommentarer inaktiverade.