Barnböcker

Trädet är en hemlighet

Publicerat 11 januari 2012 | Av |

Anna-Clara Tidholm skriver och illustrerar böcker för barn i olika åldrar. För de allra minsta barnen finns det många som är bra men jag har valt ut två som jag och min dotter blivit särskilt förtjusta i.

Okej handlar om nallen som vaknar och undrar vad den ska göra idag. Picknick? Okej! Nallen packar picknickväskan och ger sig iväg för att fika med kompisen Kompis. Svaret ”Okej!” återkommer berättelsen igenom där läsaren inbjuds att vara med.

I Apan fin klär apan sig fin och går ut på promenad, klättrar upp i ett träd när den blir rädd för en hund och hoppar ner i en vattenpöl så det skvätter och plaskar. Båda böckerna innehåller avskalade berättelser om små fina dagsäventyr som är enkla att följa med i.

För de lite större barnen, mellan 3 och 6 år, behövs det mera utmaning. Lo gråter när pappa lämnar henne på dagis. Blomman i fönstret växer av hennes tårar och blir till ett stort träd. I trädet bor alla möjliga små figurer och djur och Lo leker där tills hon somnar. När pappa ska komma och hämta Lo är hon borta och alla hjälps åt att leta. När hon till slut klättrar ner från sitt träd blir pappa jätteglad. Trädet är en hemlighet är både skriven och illustrerad av Mia Maria Guettler. Det är en berättelse dels om att börja förskolan men kanske ännu mera om hur värdefullt det är att kunna ta hjälp av sin fantasi i olika situationer.

En räv blir överlistad av en liten mus och börjar intressera sig för böcker i ”piplioteket”. Hönan hjälper räven att lära sig läsa och de tre omaka djuren blir vänner.  Handlingen utspelar sig mestadels på kvällen och natten så bilderna i Pipliotek??? är ganska mörka och lite mystiska. De är vackert illustrerade av Kathrin Schärer som tillsammans med Pauli Lorenz även utkommit med bilderboken Mormor – Emma – Mamma.

/Anna Johansson, webbredaktör på Stadsbiblioteket

Kommentarer inaktiverade.