Barnböcker, Boktips
Omslag till Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe.

Omslag till Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Bonnier Carlsen.

Tordyveln flyger i skymningen

Publicerat 19 juni 2020 | Av |

Sommaren när jag var tolv år lyssnade jag på sommarlovsföljetongen i radio, tolv delar. Berättelsen heter Tordyveln flyger i skymningen. Den är både som en spökhistoria och en detektivroman och är jättespännande!

Att få lyssna till berättelsen och vänta med spänning på nästa avsnitt var härligt och när boken sedan kom ut två år senare kunde jag läsa den själv även då på sommarlovet i vår stuga.

En tordyvel flyger in i ögat på en truckförare i byn Ringarum i Småland, tåget blir försenat med tre minuter och tjugoåtta sekunder och medför att tre tonåringar börjar smyga på en hemlighetsfull roddare.

Ungdomarna Jonas, Annika och David, kommer i berättelsen till Selanderska gården, som badar i månljus den kvällen.

De hittar brev skrivna till en flicka som bodde på herrgården på 1700-talet. De finner ledtrådar om att det ska finnas en egyptisk gravstaty någonstans i byn.

De hittar nyckeln till sommarrummet på vinden och de går in i rummet för att se vad som finns där…

En gammal kvinna som verkar veta vem David är ringer honom på herrgården och vill spela schack. Vem är hon egentligen?

Flera andra till synes mystiska och oförklarliga händelser inträffar, och i centrum står alltid Selanderska gården. Huset spelar en viktig roll i handlingen, många mystiska och fantastiska saker sker där. Och där finns en krukväxt som kan kommunicera med människor….

Man känner tydligt 70-talet, då en kassettbandspelare, en telefonkiosk, nummerskiva på telefonen och annat finns i berättelsen.

Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe och Kay Pollak är en bok att läsa på sommarlovet, en regnig dag eller en solig dag. Eller en kväll när man riktigt vill mysa. Tror jag skall läsa om den en gång till i sommar jag med.

/Ingmarie Staxenius, mediepedagog och bokbusschaufför

(Boken är klassad som lämplig för 9-12 åringar, men kan läsas med behållning långt senare i livet än så.)

Kommentarer inaktiverade.