Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Toto maskerad". Lilla Piratförlaget.

Tittut i bokform

Publicerat 8 september 2015 | Av |

De allra flesta riktigt små barn älskar att leka tittut.Det har Emma Virke tagit fasta på i böckerna om Toto.

Emma Virke är en av många författare som framträder på Bok- och Biblioteksmässan i september. Virke är förutom författare också illustratör, bildkonstnär och grafisk formgivare. Som barn gjorde hon egna kluriga adventskalendrar med luckor sydda i papper på symaskin och bilder på gubbar vars byxor bytte färg när man drog i en flik. Hennes kreativitet har nu i vuxen ålder bland annat resulterat i två pekböcker om Toto, som är ett litet barn med bruna ögon, trubbig näsa och en glad mun och med bara lite hår på sin hjässa.

Böckerna har hårda sidor och har utstansade hål av varierande storlek och form – hål som är extra inbjudande för små läsare. Hålen gör att man så gärna vill bläddra till nästa sida, och till nästa, och nästa… För i hålen finns ju hela tiden något nytt! På rim växer också en enkel berättelse fram, som drivs framåt av frågor som ”Kan Toto få låna din näsa en stund?” eller ”Vad har Toto i sin skål?”

Toto leker gärna med sin nalle. I Toto maskerad vill Toto klä ut sig. Det vill Nalle också. De tar fram utklädningskläder ur den gamla resväskan. Tillsammans provar de kläder och byter skepnader. Toto blir fina tanten med hatt, lång klänning, halsband och lång genomskinlig sjal. Nu vill Nalle också bli fin tant. Men då kommer en apa och vill ta tantens hatt. Dags för polisen att rycka ut för att gripa hatt-tjuven, men då försvinner apan. ”Hallå, vart tog apan vägen?” Plötsligt är apan en gran istället, men berättelsen är inte slut där.

Låna Toto tittut och Toto maskerad på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.