Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Till Vial - 8400 dagar kvar" av Henrik Ståhl. Bonnier Carlsen förlag.

Till Vial – 8400 dagar kvar

Publicerat 24 april 2019 | Av |

Ett dystopiskt rymdäventyr med ett syskonpar, en försvunnen mamma och en okänd fripassagerare i huvudrollerna.

Gladys och lillebrodern Keaton befinner sig på ett rymdskepp långt, långt ut i rymden. De är på väg mot planeten Vial men verkar aldrig komma närmare hur länge de än reser. Det är alltid 8400 dagar kvar till målet. Varje dag. Mamman försvann en dag ut genom luftslussen och kom aldrig tillbaka. Syskonen har bara varandra och hoppet om att en dag komma fram.

Till Vial av Henrik Ståhl griper tag i mig som få andra böcker. Genom Gladys ögon får läsaren uppleva hur det är att leva på ett rymdskepp lika stort som en stad, med samma svarta rymd runtom sig varje dag. Genom återblickar får vi dessutom insikt i hur det var på jorden innan mamma, Gladys och lillebrodern i magen kapade rymdskeppet och flydde mot säkerhet.

Klaustrofobin och ensamheten är påtaglig i varje kapitel. För att inte oroa lillebrodern måste Gladys hålla honom sysselsatt och glad. Han får inte förstå det som Gladys anar – att de inte längre än ensamma på det stora skeppet utan att någon annan tagit sig ombord.

Till Vial har ett mer komplext berättande än många andra barnböcker och går att läsa i flera nivåer och flera gånger. Den passar både för eget läsande och som högläsning för barn i mellanåldern (9 – 12 år), men även på högstadiet och för vuxna. Kanske har årets bästa barnbok kommit redan nu?

Kommentarer inaktiverade.