Film

The One I Love

Publicerat 24 april 2015 | Av |

Rolig, besynnerlig och kalla kårar framkallande film, fullproppad med metafysiskt flum. Se den och njut!

Jag visste inte riktigt vad som väntade när jag satte mig ner för att se The One I Love regisserad av Charlie McDowell (Bye, bye Benjamin). Jag visste att Elisabeth Moss från Mad Men och Top of The Lake var med, men inte mycket mer. Filmen måste beskrivas som rolig, besynnerlig, kalla kårar-framkallande och fullproppad med metafysiskt flum. Metafysiskt flum är inget som jag är särskilt förtjust i, tvärtom, men det här flummet tyckte jag var ofantligt underhållande.

Ett par ligger i en pool och plaskar. Det är i exakt samma pool där de en gång träffades och blev förälskade. Då var de fnissiga och lite dragna och blev upptäckta av ägaren till poolen. Nu är det tyst, mörkt, tomt och annorlunda. Deras försök att återuppleva romansen funkar inte alls och krisen för deras förhållande är ett faktum. Sophie är mer än måttligt avtänd på Ethan. Bara anblicken av honom får henne att genast börja anmärka: på hans glasögon, på hans midjemått och på att han är tråkig. Ethan å andra sidan verkar behöva Sophie desperat, det är bara det att behovet verkar vara större än kärleken i sig. Trots detta så ger de inte upp. Efter mycket tjatande från Sophie, så går Ethan med på att prova parterapi. Terapisamtalet går inte särskilt bra och efter ett tag säger terapeuten att han har en idé. Han vill att de tillbringar en weekend i hans sommarstuga i bergen. Han nämner att han låtit andra par före dom låna huset och att de allihop kommit tillbaks som nya människor och med ett lagat förhållande. De bestämmer sig för att prova.

Efter en kväll med vin och lite gräs, har de sex i gästhuset. Allt verkar gå som terapeuten sagt. Men så när Sophie dagen efter nämner natten för Ethan säger han att han inte alls vet vad hon pratar om, att han somnade på soffan. Så börjar fler och fler märkliga saker att hända. Ethan älskar bacon, men eftersom Sophie avskyr det äter han det aldrig. Så hur kommer det sig att hon står plötsligt en morgon står i köket och steker just bacon? Parets uppfattningar och fördomar om varandra ställs på sin ände. Vad är vad, vem är vem? Filmen är på sätt och vis en skräckfilm, maskerad som romantiskt kammarspel, och med drag av magisk realism.

Kommentarer inaktiverade.