Film

The Lunchbox

Publicerat 14 augusti 2015 | Av |

Har du också mycket att stå i och behöver piggas upp? Titta i så fall på den indiska filmen The Lunchbox. Den är en indisk variant av You’ve got mail och jättemysig!

En felutdelad matlåda hamnar hos änklingen Sajaan (spelas av Irrfan Khan från Berättelsen om Pi). Han arbetar sedan 35 år på samma försäkringsbolag och har planer på att gå i förtida pension. Sajaan är deprimerad efter sin frus bortgång och framstår som en surkart och ensamvarg. Han glufsar nöjd, men häpen, i sig den oväntat delikata lunchen och formligen slickar lådan tom. Nästa dag innehåller Sajaans matlåda ännu en förnämlig rätt, men också ett brev från en okänd kvinna.

Den kvinnliga huvudrollen Ila (Nimrat Kaur) känner sig övergiven och osedd i sitt äktenskap. Hon försöker få sin man mer uppmärksam genom att tillaga fantastiska maträtter till hans lunchlåda. Denna låda, som genom ödets försorg, istället levereras till Sajaan på hans kontor. Leveransmissen blir upptakten till en brevväxling och – utan att deras identiteter röjs – en slags vänskap där de utbyter tankar om högt och lågt.

Regissören Ritesh Batras ursprungliga tanke var att göra en dokumentärfilm om Bombays fascinerande leveranssystem för lunchlådor, en hantering som kan få vem som helst att tappa hakan. En armé av sjungande båtmösseförsedda män, så kallade dabbawalas, hämtar, levererar och återlämnar snillrika matlådor med hjälp av cyklar, handkärror och tåg. Fast det finns 5000 dabbawalas i Bombay som hanterar runt 200.000 matlådor per dag, så rör det sig, enligt uppgift, endast om en felutdelning på åtta miljoner lådor.

Jag uppskattar alldeles särskilt att The Lunchbox handlar om ”vanliga” människor i deras vardag. Det är en hjärtevärmande och innerlig film om slumpens roll i våra liv. Filmen är helt klart en vitamininjektion!

 

 

Kommentarer inaktiverade.