Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till boken "The Fourth Wing" av Rebecca Yarros. Piatkus Publishing.

Omslag till boken "Fourth Wing" av Rebecca Yarros. Piatkus Publishing.

Fourth Wing

Publicerat 3 juli 2023 | Av |

Antingen tar du examen som en drakryttare, en krigare som ska försvara kungadömet. Eller så dör du. Det finns inga andra alternativ i denna nya fantastiska fantasybok!

Fourth Wing av Rebecca Yarros har fått ett stort genomslag på BookTok (boksidan av TikTok). Användarnas recensioner är så otroligt positiva att jag inte tvekade en sekund, snabbt stängde jag ner appen och laddade ner e-boken till läsplattan.

Från första sidan är jag fast. Tempot är så snabbt att det inte finns en enda sekund över att fundera över vad jag läser. Det är bara så spännande.

I Yarros värld finns ett kungadöme skyddat av magiska gränser. På utsidan finns fienden som försöker bryta sig in. Det är ett konstant försvar som pågår. Försvaret består av enorma drakar och deras ryttare. Men innan någon kan bli en ryttare måste de ta examen från den militära skolan.

Huvudkaraktären Violet är pressad av sin mamma, en högt uppsatt ledare, att söka sig in till skolan. Intagningsprovet hon behöver genomgå innan hon kan studera där är på liv och död. Det är blodigt, redan på väg till provet är risken att dö stor. Ungefär 300 tar chansen att få rida på drakar. Efter första dagen har fler än en tredjedel mist livet. Sedan börjar den riktiga utmaningen.

Violet måste lära sig att slåss, att balansera på drakrygg och kunna tänka strategiskt. Samtidigt vill hennes studiekamrater också döda henne. Hon anses för svag och de andra tänker att hon kommer att bli en risk när de väl är ute och krigar. Gång på gång måste hon bevisa sig.

Sedan behöver hon också överleva The Threshing (”tröskningen”), där de potentiella ryttarna måste hitta en drake att knyta band till. Gillar inte draken henne kan den bestämma sig för att döda henne istället. Men knyter den band till henne innebär de att hon inte bara kan rida på den, hon får också tillgång till magi.

Det ska egentligen bara vara frivilliga som går i skolan. Men fem år tidigare var det ett uppror och alla rebeller blev avrättade. Deras barn fick överleva, förutsatt att de sökte sig till skolan. Rebellbarnen är märkta så att de inte kan gömma var de kommer ifrån. Spänning drar ihop sig när sanningen börjar komma fram kring vad upproret faktiskt handlade om.

Detta är bok som har allt det bästa ur fantasy-genren: magi, krig, romantik och massvis med drakar! Det märks att författaren tidigare skrivit romance, och mot slutet kan jag tycka att det tar över lite (hallå, ni är mitt i ett krig, tillkännage er kärlek sen!), men det är samtidigt SÅ underhållande. Detta är boken för alla de som älskade Harry Potter som barn och vill läsare något vuxnare men med samma nivå av världsbygge, underhållning och humor. Vill du bara ha något kul att läsa så läs Fourth Wing!

Fourth Wing finns även som ljudbok i appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.