Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Tesslas pappa vill inte" av Åsa Mendel-Hartvig. Olika förlag.

Tesslas pappa vill inte!

Publicerat 12 augusti 2018 | Av |

Tesslas pappa vill inte gå upp, inte ta på sig kläderna och inte gå till jobbet.

Och Tessla får lirka och muta. Kanske går det bättre om han får frukost på sängen? En serietidning i stället för dagstidningen? Om han får ha glitter och små hårspännen på sig? Och kanske om kollegorna skojar till det och dansar lite? Då känns det roligare! Och tittar man noga på bilderna ser man fler vuxna i bakgrunden som blir följda till jobbet av sina barn.

Det är inte utan att man som vuxen känner igen sig lite och önskar att man någon gång fick vara den som blir övertalad att bete sig moget. Det är ju inte alla gånger man själv egentligen vill upp tidigt, gå ut i kylan, säga hejdå på förskolan och klampa iväg till en lång arbetsdag. Även om man måste visa att det är en självklarhet.

Det här är himla roligt om ”uppochnervända världen” där den vuxne sätter sig på tvären och barnet får vara rationellt och tålmodigt. Boken kommer från Olika förlag som ger ut mycket böcker med könsroller som bryter mot stereotyperna. Just här är Tessla ingen tydlig han eller hon och pappan är inte direkt macho heller. Men fokus är de omvända rollerna i familjen och allt tokigt och roligt och ovant som uppstår.

Men varför vill han inte, frågar mitt barn förundrat när fnissen tystnat. Och så får man ett fint samtal också.

Läs Tesslas pappa vill inte av Åsa Mendel-Hartvig!

Kommentarer inaktiverade.