Arrangemang

Linnéa Sjögren och Karolina Martinson. Fotograf: Fanny Rådvik.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Tång

Publicerat 25 mars 2022 | Av |

I många länder och kulturer är tång ett självklart inslag i mathållningen. Fulla av antioxidanter och mineraler är de, och väntar bara på att vi skall komma och skörda. De importerade alg-och tångprodukterna har samma näringsinnehåll som de som finns i svenska hav. Så varför betala dyra pengar för sådant som lätt kan fås gratis hemmavid?

Kanske beror ointresset på att det inte har funnits någon litteratur i ämnet. Men nu har det äntligen kommit en bok, som kan få den mest motsträvige att bli inspirerad. Boken som är utgiven på Natur & Kulturs förlag heter Plocka tång & strandväxter. Recept och tillagning. Författarna är Linnéa Sjögren och Karolina Martinson.

Linnéa driver tångföretaget Catxalot, som har introducerat svensk tång i Sverige. Hon har tillverkat och sålt tångprodukter till gourmetrestauranger och företaget ordnar utflykter och kurser. Karolina har en bakgrund som konsthantverkare och energitekniker. Hennes mat- och miljöintresse fick henne att vilja utforska havets läckerheter och den potential som tången besitter.

Tång kan skördas året om, men det är våren som är det bästa tiden. Det finns en skördekalender i boken, som anger vilken tång som kan tas tillvara bäst under årets månader. Eftersom okunskapen nog är total hos de flesta av oss, om hur vi skall hantera och lagra de olika arterna finns noggranna beskrivningar av hur man torkar eller fryser in. I Sverige finns det omkring 325 olika tångarter. De som valts ut i boken är de som är godast och med bäst näringsinnehåll. Varje art får en noggrann beskrivning av hur man skördar och förvarar.

När man ändå är på G och hoppar på klippor och skär, kan man också passa på att plocka de ätliga växterna som breder ut sig på stränderna! Strandnållan är släkt med spenaten, men har ett högre näringsvärde. Själv provade jag på att äta den vanliga saltarven, som var förvånansvärt god, lättkokt med lime och smör. De ätliga växterna presenteras med bild och smakbeskrivning, samt tips på användning. Fast det bästa är ändå receptsamlingen! Vem kunde tro att snålvattnet skulle börja rinna över tångruskor och alger! Fotografen Fanny Rådviks bilder är en stor del av njutningen. Jag tänker att det är särskilt viktigt att bildmaterialet är läckert, när man skall introducera en matkultur som vi är lite ovana vid.

Men är det säkert att äta tång och alger, riskerar man något? Boken avslutas med en genomgång av tång och hälsa, vad man skall tänka på och hur man skall äta. Tång kryllar inte av proteiner, men har höga halter av mineraler, spårämnen och antioxidanter. En annan intressant sak är att asiaters tarmflora ser lite annorlunda ut än vår, eftersom de ätit tång i årtusenden. Därför kan de också bättre tillgodogöra sig tångens näringsinnehåll. Det bästa är att man äter lite tång varje dag, i stället för att vräka i sig när det är högsäsong. På senare år har intresset för vilda, ätliga växter exploderat. Många nya böcker har utgivits i ämnet och människor har insett att vitaminerna finns att få bakom husknuten. Och ofta är näringsvärdet högre i det vildväxande än i det odlade. Så man kan undra varför vi varit så senfärdiga att bejaka den rikedom som havet erbjuder.

Plocka tång & strandväxter är en rejäl knuff ut mot klippor och stränder, om man vill öppna dörren mot en ny matkultur och ett hälsosammare liv!

Kommentarer inaktiverade.