Talbokscirkel online aktuella romaner och faktaböcker
För dig som vill hänga med i bokutgivningen och laddar ned talböcker på Legimus. Vi har valt ut tre aktuella romaner och en biografi, som vi kommer att diskutera online under hösten. Anmäl dig på avdelningen Specialmedia eller kontakta oss på: specialmedia@kultur.goteborg.se eller 031-368 33 06.
Doften av en man av Agneta Pleijel
Agneta Pleijel startade utforskningen av sitt yngre jag i den självbiografiska romanen Spådomen: en flickas memoarer 2015. I den andra delen Doften av en man tar hon, tjugo år gammal, tåget från hem- och akademikerstaden Lund för att skriva in sig vid Litteraturhistoriska institutionen i arbetarstaden Göteborg.
Det är tidigt 1960-tal och Agneta hittar inkvartering i en mörk lägenhet utan centralvärme i ett slitet landshövdingehus på Landsvägsgatan i Haga. Hennes mamma kallar huset ett “rövarnäste”. Den svunna Göteborgsmiljön gör romanen extra läsvärd.
Författaren gräver i minnets allra djupaste skrymslen och krafsar hål på gamla sårskorpor. Hon är så hänsynslöst öppenhjärtig att läsaren (åtminstone den kvinnliga) vrider sig i vånda. Agneta vänder ut och in på sig själv för att passa in, vara de självupptagna, humorbefriade socialistiska pojkvännerna till lags.
Studier och karriär går som på räls, men hennes relationer med män förblir trassliga. Läser gör hon dock oavbrutet, bland andra T.S. Eliot, Edith Södergran och William Faulkner.
Doften av en man är i mitt tycke en fantastisk roman, en litterär fullträff. Men det är också en bok som upprör känslorna, något som bådar gott för diskussionen i läsecirkeln. Läs talboken och tala om vad du tycker!
Mörkrummet av Susan Faludi
Efter föräldrarnas skilsmässa 1977 hade den amerikanska feministen Susan Faludi endast sporadisk kontakt med sin despotiske, våldsamme far fotografen Steven Faludi tills han vid 76-års ålder, 2004, kontaktar henne från Ungern, där han numera bor. Fadern har genomgått könskorrigering i Thailand och heter numera Stephanie.
När Susan kommit över den värsta chocken beslutar hon sig för att flyga över Atlanten till Ungern. Vi får följa henne i hälarna när hon försöker knäcka gåtan – sin far.
Mörkrummet bär inte bara drag av självbiografi och reseskildring utan också av historia och släkthistoria. Den behandlar transsexualism, könskorrigering, genusfrågor, feminism och förintelsen. Och Falludi är både påläst och skärpt!
Enligt min åsikt är Mörkrummet en av årets absolut bästa böcker! Vad tycker du?
Swede Hollow av Ola Larsmo
Ola Larsmos gripande roman Swede Hollow tar upp en bit av vår utvandrarhistoria som inte är särskilt känd. Författaren levandegör tillvaron för de svenskar som för drygt hundra år sedan gav sig av till Amerika och som där aldrig lyckades skapa sig någon dräglig tillvaro.
I likhet med Per Anders Fogelström sätter Larsmo strålkastarljuset på en grupp fattiga människor. De hamnar i dalgången Swede Hollow belägen mitt i Minnesotas huvudstad St. Paul. Här bodde över tusen svenska immigranter vid sekelskiftet 1900 i förfärande fattigdom.
Ladda ned och läs en faktaspäckad och beundransvärd roman där det går att dra paralleller till dagens invandring till Sverige.
Så här upphör världen av Philip Teir
Under loppet av en sommar utspelar sig Philip Teirs senaste relationsroman. En tvåbarnsfamilj från Helsingfors (föräldrarna Julia och Erik med barnen Alice och Anton, tretton respektive tio år gamla) kommer till “Mjölkviken”, ett område med lätt förfallna sommarstugor från 1970-talet utanför Jakobsdal i Österbotten.
En känsla av annalkande katastrof byggs upp redan på bokens första sidor. Erik får veta att han kommer bli arbetslös, Julia, som är författare, drabbas av skrivkramp och en konstig lukt känns i stugan. Till och med naturen upplevs som hotfull med tunga, oroliga moln, kraftig vind och stora vågor. I skogen springer man på ett stinkande älgkadaver.
Författaren snålar inte med antalet karaktärer och de plågas samtliga av problem av olika slag (utom Alice, som är kär). Man tassar runt varandra på tå, låter bli att kommunicera. Till grannar har familjen en underlig sekt som kallar sig “Aniara-rörelsen”. De anser att man ska bejaka att det inte längre finns något hopp för mänskligheten och ägnar sig åt god mat, alkohol, knark och sex. Allt är ändå för sent.
Så här upphör världen är ett raffinerat, ödesmättat romanbygge, full av symbolik, som man som läsare genast dras in i.
Anmäl dig på bokcirklar.se . Ladda ned ovanstående talböcker, läs och var med i diskussionen.
För dig som undrar vad Legimus är för något kan jag berätta att det är en talboksapp som du kan få tillgång till om du har ett läshinder av något slag, till exempel dyslexi eller synnedsättning. Vänd dig till avdelningen Specialmedia på plan 1 för ytterligare information, telefon 031-36 83 306.