Talbokscirkel online – deckare
Höstens talbokscirkel online vänder sig till dig som är deckarfantast och laddar ned talböcker från Legimus. Vi har valt ut fyra intressanta deckare, av lite olika typ. Välkommen att vara med! Anmäl dig på bokcirklar.se!
Törst av Jo Nesbø
Det är fyra år sedan Jo Nesbøs Polis (2013) gavs ut och jag hade nästan gett upp hoppet om ännu en Harry Hole-deckare. Men i år har den elfte i raden kommit. Hole är lika plågad som vanligt i Törst, trots att han nu lever tillsammans med sin älskade Rakel och hennes son Oleg. Han röker som en borstbindare, men har för närvarande alkoholintaget under kontroll.
Den legendariske Hole, som numera undervisar på Polishögskolan, kallas in när en iskall seriemördare och vampyrist gör Oslos gator osäkra. Med ett garnityr av järn tömmer han sina kvinnliga offer på blod. Stora mått av hårdkokt spänning med de mest vidriga detaljer får mig att då och då förfärad avbryta läsningen genom att slita av mig hörlurarna för en stund(!). Men Nesbø bjuder också på filosofiska resonemang, fakta om vampyrism och andra mer eller mindre udda företeelser. Vidare är musikreferenser ett viktigt inslag i Hole-serien.
Visst kan man ha synpunkter på groteskerierna och våldet i Törst, men i mitt tycke skriver Nesbø polisdeckare i världsklass. Intrigen är så skickligt konstruerad att boken är som gjord för sträckläsning! Läs (lyssna på) talboken och berätta vad du tycker på bokcirklar.se.
En sax i hjärtat av Marie Bengts
En tydlig retrokänsla och en intagande, inte längre helt purung, feministisk problemlösare utmärker Marie Bengts debutdeckare. Att läsa talboken är som att kliva rakt in i 195o-talet med kafferep, dräkter, scarfs, mönstrade skjortklänningar, svinryggsfrisyrer, handskar, pumps, brylkräm och syjuntor. Och man blir garanterat sugen på vaniljhjärtan under läsningen!
Till Eneby, ett litet samhälle mitt i mörkaste Småland, anländer klädskaparen Hannah Lönn i en gräddvit folkvagn från huvudstaden för att bistå sin nödställda faster, som råkat stuka foten. Sofistikerad och med en cigarett mellan fingertopparna blir hon strax föremål för byskvallret.
När den pensionerade hospitalsköterskan tillika rivjärnet Asta Grankvist blir mördad mitt i sommaridyllen upptäcker Hannah att byn är en enda härva av hemligheter. Persongalleriet är omfattande och de flesta i byn tycks ha haft motiv att mörda Asta. Att hitta mördaren blir således ett hästjobb för vår klädskapare, även om Förste kriminalassistent Holm inte förefaller överdrivet tacksam över hennes ansträngningar.
En sax i hjärtat av Marie Bengts är riktigt trivsam, för att inte säga beroendeframkallande, läsning (om än i längsta laget) med en markant doft av Maria Lang. Flera böcker om fröken Lönn är tack och lov utlovade! Länge leve pusseldeckaren!
Läs talboken och se om du håller med!
Hemmet av Mats Strandberg
Det är inte helt vanligt med rysare som utspelar sig på ålderdomshem, men i Hemmet av Mats Strandberg är det “Tallskuggan”, ett äldreboende för demenssjuka, i Ytterby utanför Kungälv som utgör händelsernas centrum.
Författaren träffar mitt i prick när han beskriver demensboendets kaos: dreglet, blöjbytena, förvirringen, ilskan, glåporden, sänggrindarna och inte minst tålamodet hos personalen. Boken är full av konkreta detaljer som bidrar till det jordnära och vardagliga intrycket.
När Joels mamma Monika inte klarar sig hemma längre får hon plats på Tallbacken. Joel åker motvilligt hem till Ytterby från Stockholm för att hjälpa henne med det praktiska. Med blandade känslor upptäcker han att hans gamla bandkompis Nina arbetar på hemmet. Gradvis inser Joel och Nina att något är uppåt väggarna fel, att en djävulsk varelse har tagit Monika i besittning och tvingar dem att konfrontera sina egna demoner. Joel är före detta narkoman och Nina växte upp med en missbrukande mamma. De inser att de inte längre har något val utan måste utan dröjsmål ta itu med varelsen.
Hemmet är en obehaglig bok som dröjer sig kvar i ditt medvetande långt efter det att den är färdigläst!
Eller vad tycker du? Ladda ned och läs talboken du också!
Den gode lögnaren av Nicholas Searle
Det som jag uppskattar mest hos en deckare är överraskande vändningar, att bli lurad om man så vill. Därtill ska språket vara njutbart och genomarbetat.
Den gode lögnaren av den engelske författaren Nicholas Searle tillfredsställer min smak till fullo!
Roy Courtenay är i åttioårsåldern och professionell svindlare; han älskar att slå blå dunster i ögonen på folk. När han planerar att sol-och-våra den stiliga, intelligenta och välbeställda änkan Betty McLeish undrar man i sitt stilla sinne varför hon så beredvilligt låter sig föras bakom ljuset.
Frågor som huruvida somliga människor är onda av naturen poppar upp under läsningen. Och läsaren får göra utflykter till Berlin mellan åren 1938 och 1946.
Den gode lögnaren har jämförts med John Le Carrés spionromaner, Patricia Highsmiths mr. Ripley-serie samt Ruth Rendells psykologiska thrillers.
Ladda ned talboken, läs och bilda dig en egen uppfattning!
För dig som undrar vad Legimus är för något kan jag berätta att det är en talboksapp som du kan få tillgång till om du har ett läshinder av något slag, till exempel dyslexi eller synnedsättning. Vänd dig till avdelningen Specialmedia på plan 1 för ytterligare information, telefon 031-36 83 306.