Facklitteratur
Foto: Sara Larsson

Foto: Sara Larsson

Sy barnkläder och andra syprojekt

Publicerat 7 juli 2014 | Av |

Men herregud! Ska solen aldrig sluta skina? Jag får ju aldrig tid att sy då!”

Så kan det nästan låta hemma hos mig. Jag säger det inte högt, men tankar av det slaget ploppar upp i mitt huvud alldeles för ofta. Vardagen gör sig påmind, det är föräldramöten, umgänge, löpning, trädgårdsarbete, renovering osv. Och jag vill bara sätta mig i källaren och sy. 

Jag kan bara inte låta bli. Jag syr en stor del av min egen garderob, mina söners kläder, saker till hemmet, väskor, mobilfodral och allt möjligt. Det har blivit ett sätt att koppla av och låta kreativiteten flöda in och vardagens krav rinner bort. Symaskinen har alltid lockat, men det var när jag fick barn som saker och ting verkligen började hända. Att sy till en bebis var så tacksamt! Jag behövde inte mycket tyg, passformen är inte så noga och jag behövde inte vara slängd i detaljsömnad heller. Det gav mig också egentid, utan att jag behövde gå hemifrån.

Hur är det med dig? Vill du testa? Vill du plocka fram din gamla symaskin som du har ärvt hemifrån? Den som står längst in i garderoben och bara åker fram när gardinerna ska läggas upp? Kanske är det dags för nya gardiner eller varför inte våga testa att sy ett par muddbyxor till minstingen där hemma? Kom igen, plocka fram maskinen och damma av den! Även du som är gammal i gemet kan säkerligen hitta något av värde här. Idag fokuserar jag på böcker för att sy barnkläder, men också mer generellt hållna böcker med instruktioner och lättare projekt. Mer tips kommer längre fram!

Barnkläder : sy och sticka till barn 0-3 år av Hanne Meedom
Allt för små prinsessor av Lenée Grue
Baby cool : sy nytt av gammalt av Nina Sandström Hallberg
Fräckt i fleece av Judy Ann Sadler
Sy till småbarnen : [50-122 cl] av Anita Gunnars
Sy barnens utklädningskläder : [100-140 cl] av Anna Karlström
Och varför inte avsluta med lite högläsning? Castor syr av Lars Klinting
Instruktioner, beskrivningar och lättare projekt:

Sy dina egna kläder : en komplett handbok med tekniker, material och inspiration av Sandra Bardwell
Sy kläder : [Nya grundboken i klädsömnad . Praktiska anvisningar steg för steg] av Linda Gibson
Sy : Den kompletta sömnadshandboken

Jeans : lappa & sy nytt av Anna Hörling
Enkelt att sy : 24 roliga och enkla mönster av Lotta Jansdotter

Kommentarer inaktiverade.