Boktips, Facklitteratur

Foto: Jan-Åke Eriksson. Pressbild från Ordfront förlag.

Sven Wollter är borta

Publicerat 11 november 2020 | Av |

Igår den 10 november gick Sven Wollter bort i sviterna av covid-19. Han var 86 år gammal med ett rikt liv bakom sig. För dig som vill minnas kan det vara fint att läsa en av hans böcker: Pojke med pilbåge. Boken beskriver ett fascinerande skådespelarliv, och ett kanske minst lika spännande privatliv.

När han var sextio utkom självbiografin Bakljus. Nu när han var åttio fyllda kom boken Pojke med pilbåge. När tjugo år hade passerat sedan den första boken gavs ut fanns det naturligtvis ännu mer för Wollter att berätta. Och berättandet i boken Pojke med pilbåge sker med både bokstäver och bilder.

Innan man ger sig i kast med boken kanske det behövs lite vägledning?

Jag föreslår att man slår upp boken någonstans mitt i på måfå och sedan börjar bläddra, tittar på bilderna och sedan om man behöver ledning, läser.

Så instruerade Sven Wollter läsaren till boken, som är en sorts självbiografi men också lite mer än så. Texten består av kåserier, dikter och betraktelser. Bokens underrubrik, eftertankar i ord och bild, är väl vald och på de 239 sidorna i boken hinner Wollter dela med sig av minnen från ett långt och innehållsrikt skådespelarliv. Wollter lägger också stor vikt i boken åt sitt familjeliv och berättar extra kärleksfullt om sin mamma.

Bildmaterialet är omfattande och innefattar fotografier från både yrkes- och privatliv. Dottern Stina Wollter har också med elva stämningsfulla akvareller förstärkt Wollters text.

I all korthet handlar boken om Robin Hood, Fröding, läroverkstiden på Hvitfeldtska, rädslor, barn och då särskilt om dottern Ylva, barnbarn, skådespeleri, kollegor, barndom, familj, film och kärlek. Med mera. Det politiska engagemanget finns också med som en, vitsigt nog (?), röd tråd i boken. 

 

 

(Boken finns tyvärr inte som e-bok, men en annan bok, romanen Hon, han och döden finns både som vanlig e-bok och som ljudbok inläst av Wollter själv.)

Kommentarer inaktiverade.