Arrangemang
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Svängigt quiz

Publicerat 23 juni 2016 | Av |

Fredagen den 1 juli är det dags för en kombinerad musik- och litteraturafton i bibliotekets utställningshall. Bibliotekets stjärna på nordamerikansk litteratur Reynolds Towns bjuder in till ett klurigt litteraturquiz medan Niklas Persson från musikavdelningen står för musiken. Som en liten uppladdning inför eventet följer här några musiktips som kommer att spelas under kvällen. Alla skivor finns att låna på biblioteket. 

Inledningsvis vill jag passa på att tipsa om en serie skivor som getts ut på skivbolaget Buda musique under namnet Ethiopiques. Serien lyfter fram etiopisk och eritreansk musik från 1960- och 70 talet. Perioden var en guldålder för nordafrikansk musik och kännetecknas av ett udda sväng med soulinspirerade arrangemang och mötet mellan traditionell nordafrikansk folkmusik och västerländsk populärmusik. Etiopiska stjärnor som Hailu Meriga (som bland annat gästade Sverige förra sommaren), Aster Aweke och Mulatu Astatke är några av alla de intressanta musiker som kan avnjutas. På folkbiblioteken i Göteborg har vi ett tiotal skivor från Ethiopiques serien och för att få ett första smakprov av denna musikskatt skulle jag rekommendera samlingsvolymen The very best of Ethiopiques.

Den New York baserade Saxofonisten Kamasi Washington album The Epic från förra året är också väl värt att tipsa om. Albumet innehåller över tre timmar storslagen musik fördelad på tre skivor. Kamasi Washington är saxofonisten på allas läppar just nu, i alla fall om man är intresserad av nutida jazz. Washington har tidigare spelat med storheter som Chaka Khan, Stanley Clarke och gästade på hyllade hiphopartisten Kendrick Lamars skiva To pimp a butterfly. The Epic innehåller originalkompositioner som är uppbyggda med smaskiga arrangemang där syntar, kör, blås och stråkar samsas med trumpet, trombon, saxofon och röst. Resultatet är ett jazzalbum med tyngd som trots tydliga referenser till 70 – tals funk, fusion och spirituell jazz lyfter till någonting alldeles eget.

Vidare in i filmmusikens värld tänkte jag slå ett slag för legenden Ennio Morricones musik. Alla känner vi till musiken han komponerade till västernklassikerna Den onde, den gule och den fule och För en handfull dollar. Men Morricone har gjort så mycket mer. I dagarna släpptes boxen Morricone in Colour 1969-1979 som innehåller 4 skivor med musik från Morricones 60/70 tals produktion. Musikgenrer blandas friskt och mynnar ut i alla möjliga musikaliska uttryck. Cool jazz, psykedelia och humoristiska inslag blandas med bossa nova och elektronica. För mig har Morricones absoluta adelsmärke alltid legat i de starka melodierna, så även i denna box. Oavsett musikens riktning, känsla eller instrumentation så lyser de fantastiska melodierna igenom.

Swing Tarturo heter ett intressant Göteborgsband som nyligen släppt skivan Operation Vision på Kakafon Records. Musiken har sina rötter i New Orleansjazz och 20/30-tals swingen även om flera av låtarna är originalkompositioner. Texterna är oftast politiska laddade och lyfter dagsaktuella frågor som jämställdhet och flyktingfrågan. Själv har jag sett Swing Tarturo live flera gånger och kan lova att musiken svänger bra. Att spelglädjen även lyser igenom på skivan är ett stort plus. Bandet, en kvartett till antalet, består av Julia Stokes på sång, Kristoffer Alehed trombon och stepp, Anton Stokes gitarr och Johan Bengtsson på kontrabas. Lyssna gärna på Öppna gränser – makalöst bra trombonspel!

Missa inte att vi har svängiga boktips också:

Svängiga boktips

Fredag 29/7 Utställningshallen kl 18
Kom i helgstämning i utställningshallen som omvandlats till Bibblans sommarlounge med en härlig känsla av sommar, sol och häng inomhus.

Håkan Grissler från Stadsbibliotekets musikavdelning intar podiet och levererar svängig musik från världens alla hörn. Det blir allt ifrån frijazz, soul, hiphop till etiopisk musik och obskyr dubstep. Missa inte ett gyllene tillfälle att botanisera i bibliotekets musiksamling.

Efter att ha kommit i god stämning inspirerar bibliotekets personal till läsning med sköna, tänkvärda och roliga boktips!

 

Kommentarer inaktiverade.