Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Min vän Lage" av Eva Lindström. Alfabeta bokförlag.

Surrealistiskt och socialrealistiskt

Publicerat 24 januari 2018 | Av |

Ok, jag ska erkänna. Den här bilderboken är kanske snäppet roligare för mig själv än för mitt barn. Men låna hem den ändå! Det är inte alltid man kan sitta och känna igen sig själv under högläsningsstunden.

I Min vän Lage av Eva Lindström börjar allt med att jaget i boken ser ett naturprogram på tv, med en uggla. Och tänka sig, redan nästa dag är samma uggla där, utanför affären, och har tappat ut alla sina matvaror så huvudpersonen måste hjälpa till. Och så blir de vänner.

Lage heter ugglan och han har sålt sitt föräldrahem och flyttat till stan. Jobbar lite för TV men borrar hål för hyllplan i väggar i affärer också, så att det ska gå ihop. Och så fortsätter det. Surrealistiskt och socialrealistiskt på samma gång. Lage är en orolig själ som får sparken, kommer i konflikt med en uggla som säljer hans saker, tappar kontakten och hör av sig igen, startar flygskola och till slut får ett rejält jobb på Konsum. Och huvudpersonen lyckas börja flyga!

Det här är så himla fint! Det är liksom vardagstristessen och allt det där vanliga, och samtidigt det fantastiska, med människor som kommer igång med att flyga när Lage visar att det är så lätt. Visserligen finns här mycket vuxeninnehåll som går över huvudet på ett barn, men inte på barnets bekostnad. Bilderna är fina som tavlor. Här finns väldigt mycket att titta på och reflektera över för alla åldrar.

Och så finns den här boken som film också! Tillsammans med två berättelser till i Djurvännerna

 

Kommentarer inaktiverade.