Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Stig" av Annica Hedin och Per Gustavsson. Rabén & Sjögren förlag.

Stig brukade sitta i hålet där borta

Publicerat 26 mars 2018 | Av |

Hur ser sorgen ut för ett litet barn? I en nyutgiven bilderbok ryms en varm och, trots det tunga ämnet, ljus berättelse om en saknad bror.

En pojke i förskoleåldern sitter i en gunga. Istället för att ta fart sitter han bara där, allvarlig. Gungan bredvid honom gapar tom.

En svart ballong stiger mot skyn. En stol är tom och där finns ett hål. En soffa är alldeles svart och jättelik. Vattnet i plaskdammen är svart, som en avgrund.

Så ser sorgen ut i bilderboken Stig av Annica  Hedin och Per Gustavsson. Vi får veta att Stig hade varit jättesjuk innan han dog på sommarlovet. I vardagsrealistiska illustrationer får vi följa den allvarlige pojken, som ibland ändå har ett litet leende på läpparna. Han äter middag och tänker på Stig. Han simmar och tänker på Stig. Han leker med en röd ballong och tänker på Stig. Och klättrar i träd, och bygger bilbana tillsammans med Ayla. Sorgen finns i pojkens medvetande och den gör sig påmind hela tiden.

Det blir den första juni, Stigs födelsedag. Pojken vill fira hans födelsedag och hans mamma tycker att det är en bra idé. Grön prinsesstårta med ros, vikta servetter, ballonger. Tillsammans med Sofia sjunger de för Stig. Pojken är riktigt glad nu.

Den svarta ballongen har ändrat färg och blivit gul. Ballongen är nu på väg ännu längre upp mot skyn.

Med utgångspunkt från sin systers bortgång har Annica Hedin skapat den här fina berättelsen som Per Gustavsson så mästerligt har illustrerat.

Du kan låna bilderboken på Stadsbiblioteket.

Kommentarer inaktiverade.