Arrangemang

Stadsbibliotekets program 14-20 september 2015

Publicerat 14 september 2015 | Av |

Den här hösten har vi ett verkligt späckat program! Här kommer ett inlägg indelat på veckodagarna som gör det lite lättare att få översikt.

Måndag

Ipad för nybörjare 55+

Måndagar start 7/9 plan 2 kl 11–13

Lär dig använda iPad, surfa på internet och hitta appar. Ta med din iPad, bibliotekskort och pinkod. Du anmäler dig automatiskt för två tillfällen. Delta max en omgång under hösten. Föranmälan krävs. Vi ses i entrén kl 10.50.

För unga: Jobb, resa och ung hälsa

Måndag 14/9 plan 2 kl 14–18

Kundtjänstmedarbetare på Irland? Förskollärare i Spanien? Cafébiträde i Tyskland? Du som är 18–35 år kan prata utlandsjobb med experter från Eures. Och ställ alla dina frågor om hälsa till Hälsolots och inbjudna experter som tipsar, ger råd och motiverar.
Ett samarbete med Eures, Europa Direkt Göteborgsregionen, Hälsolots Centrum Majorna-Linné, FaR-teamet, Folkhälsogrupp Jämvikt, Mini-Maria och Budget- och skuldrådgivningen.

Talboksdrop-in

Måndagar start 24/8 på Specialmedia kl 15–17

Du som är i behov av talböcker får veta hur talböcker fungerar. Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs
målsmans sällskap för att bli registrerad för egen nedladdning.

För unga: Dynamos bokcirkel för unga

Måndag 14/9 Dynamo läs kl 17–18.30

Vi träffas, fikar och pratar om en utvald bok. Anmälan: dynamo@kultur.goteborg.se

På lätt svenska

Språkträffar på kvällen

Måndagar & Onsdagar start 2/9 Plan 2 kl 17.30

Träna på att prata och förstå svenska. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att dyka upp. Startar 2 september.

I fallinjen

Måndag 14/9 Plan 1 kl 18

Ann-Marie Ljungbergs essäsamling I fallinjen handlar om den dubbla utsatthet det innebär att vara ensamstående mamma och feminist i ett samhälle där feministiska frågor formuleras utifrån ett medelklassperspektiv. Om prekärfeminism, en feminism för dem som inte lever i medelklassen, om egna och nära vänners praktiska livsomständigheter och utveckling, om att befinna sig i fritt fall utan att veta hur det ska gå. I samtal med Kajsa Widergren.

Tisdag

För barn: Pelle Plutt (9 mån–2 år)

Varje tisdag från 1/9 kl 10.30
Välkommen in i Tellus för att tillsammans med andra sjunga, ramsa och spela! Sångstunden leds av babysångkonsulent Charlotte Ljung. Boka biljett på www.gotlib.goteborg.se (sök efter Pelle Plutt eller klicka på Kalendarium) dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

För barn: Vicke Vire (2–8 mån)

Varje tisdag från 1/9 kl 11.30
Kom och sjung, spela och dansa tillsammans med ditt barn! Sångstunden leds av musikpedagog Caroline Hernberger. Boka biljett på www.gotlib.goteborg.se (sök efter Vicke Vire eller klicka på Kalendarium) dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

På lätt svenska

Språkträff på dagen

Tisdagar på Plan 2 kl 13

Träna på att prata och förstå svenska. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att dyka upp. Startar 1 september.

Teknikdrop-in med e-bokshjälp

Tisdagar på nyhetstorget entréplan kl 15–17

Vi visar hur du lånar e-böcker, laddar ner tidningar med Pressreader och svarar på frågor om surfplattor, appar, sociala medier och det digitala biblioteket.

Glöm Google – upptäck databaser!

Tisdagar start 1/9 Plan 2 kl 16.30–19

Tidningar, artiklar, skönlitteratur, biografier, stipendier, naturvetenskap, medicin, historia, geografi och juridik. Upptäck våra databaser! Där finns nästan allt. Vi hjälper dig att söka.

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar start 1/9 Plan 2 kl 16.30–19

Vill du ha läxhjälp, behöver fakta till en uppsats eller bara lite studiero? Kom och plugga hos oss! Med Göteborgs universitet.

Läsecirkel med lättlästa böcker

Tisdag 16/6, 21/7, 18/8, 15/9 plan 2 kl 17.30

Vi läser och pratar om lättlästa böcker tillsammans. Anmäl dig till AnnaCarin 031-368 33 78.

Från konflikt till samarbete

Tisdag 15/9 Trappscenen kl 18–19.30

Jennie Skoglund är legitimerad psykolog och har drygt tio års erfarenhet av konflikthantering i organisationer. I denna föreläsning talar hon om samarbetets konst och ger konkreta råd om hur man går från konflikt till ett fungerande och konstruktivt samarbete. Ett samarbete med S:t Lukas Göteborg och Sensus.

Onsdag

Seniornet datorhandledning 55+

Onsdagar start 2/9 plan 1 kl 10–11 och 11–12

Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post.
Boka en timme åt gången. Delta max tre gånger under hösten. Föranmälan krävs.

Släktforskning

Onsdagar start 9/9 plan 2 kl 13–15

Vi visar bibliotekets databaser och hjälper dig att börja släktforska. Du kan delta max 4 gånger per termin. Föranmälan krävs. Ett samarbete med GöteborgsRegionens Släktforskare.

För barn: Läxhjälp (9–12 år)

Varje onsdag från 2/9 på barnavdelningen kl 16–18

Har du någon läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli lite bättre på matte? Vi träffas i Verkstan, det är bara att komma! I samarbete med Röda Korsets Ungdomsförbund. – See more at: https://www.stadsbiblioteket.nu/stadsbiblioteket-goteborgs-program-for-barn-i-september-2015/#sthash.kE6KRt8G.dpuf

På lätt svenska

Språkträffar på kvällen

Måndagar & Onsdagar start 2/9 Plan 2 kl 17.30

Träna på att prata och förstå svenska. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att dyka upp. Startar 2 september.

Samtal om musik – Sun Ra

Onsdag 16/9 Hörsalen kl 18–20

Brinner du för musik men saknar forum för diskussion kring denna skönaste av konstformer? Delta i Stadsbiblioteks sprillans nya musikcirkel Samtal om musik. Under det första tillfället är det den mytiska jazzmusikern och filosofen Sun Ra som avhandlas.
Anmäl dig till: niklas.persson@kultur.goteborg.se

Torsdag

Datorhandledning för nybörjare

Torsdag 4/9 och 17/9 på Plan 2  kl 15–17

Drop-in för dig som behöver hjälp att komma igång med e-post, att skriva och spara dokument samt att söka information på internet.

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar start 1/9 Plan 2 kl 16.30–19

Vill du ha läxhjälp, behöver fakta till en uppsats eller bara lite studiero? Kom och plugga hos oss! Med Göteborgs universitet.

För unga: Dynamos skriv- & skaparcirkel

Torsdag 17/9, 15/10, 12/11, 10/12 kl 17–19

Använd din kreativitet och utforska olika former av berättande i Dynamos skriv- och skaparklubb för dig 14–19 år!  Tillsammans  skriver, ritar och skapar vi på utvalda teman under hela hösten. Du får prova olika tekniker och uttryck med inspiration från böcker, serier, spel och film. Vi träffas en gång i månaden och anmälan gäller alla fyra tillfällen under höstterminen plus en avslutningsträff torsdag 21/1 2016. Anmälan öppnar på webben kl 9 måndag 1/6.

Körkortsboken på lätt svenska

Torsdag 24/9 Plan 2 kl 17.30

Lärare från körskolan hjälper dig att läsa och förstå körkortsboken.

För barn: Läxhjälp för högstadiet

Torsdagar Dynamo kl 16–18

Plugga med andra på biblioteket! Röda Korsets ungdomsförbund ger läxhjälp till dig i högstadiet. Läxhjälpen startar i september.

Fredag

Frukostprat

Fredag 18/9 caféet plan 1 kl 9

Vart tog det vanliga samtalet vägen i dagens sociala mediebrus? Kiriaki Christoforidis leder spännande frukostprat i Roots Café. Du får också tips om läsning kopplat till ämnet.

Time – Place – Space

Fredag 18/9  Hela huset, hela dagen

Tonsättare Hardi Kurda tillsammans med musiker från
Non-ensemble genomför en idé om ett nytt sätt att ha konsert i biblioteksmiljö. De kommer röra sig genom biblioteket och experimentera under dagen och det blir en tyst konsert med uppmärksamhet på böcker som ett musikaliskt material.

För barn: Fredagshänget (9–12 år)

Varje fredag 4/9–11/12 på barnavdelningen kl 16–17

Gillar du att träffa och hänga med kompisar? Gillar du också att spela spel, pyssla och göra roliga skapandeuppdrag? Kom till barnavdelningens Crafty Corner där vi gör olika roliga saker varje fredag. Ingen anmälan, det är bara att komma. Vi ses!

Lördag

För barn: Sagostund på finska

Lördag 19/9 på barnavdelningen kl 14
Laura Paasio läser sagor på finska. Ingen förbokning.

För barn: Sagostund med dockspel (från 3 år)

Lördag 19/9 på barnavdelningen kl 15
Sofia Löwenmark håller i sagostunden med dockspel. Begränsat antal platser, biljett hämtas i barnavdelningens disk från kl 14.30 samma dag.

Söndag

Du skapar boken (5–8 år)

Söndag 20/9 på barnavdelningen kl 14

Du i publiken bestämmer vad som ska hända i berättelsen! Det gestaltas på scenen av två teaterpedagoger från Teaterhuset Mölndal. Ångrar du något är det bara att ropa STOPP! Då spolas historien tillbaka. Och är egentligen ett enda slut det bästa, eller ska det vara flera olika? Ingen bokning, men begränsat antal platser.

Kommentarer inaktiverade.