Arrangemang

Stadsbiblioteket Göteborgs program 9-15 november

Publicerat 9 november 2015 | Av |

Barnboksvecka, Lovecraftfestivalen drar äntligen igång, det är högläsningens dag, du kan lära dig göra sashiko broderi, skapa ditt eget dataspel, se filmen Lilja 4-ever, få reda på varför det slängs så mycket mat och hur du får jobb i ett annat land. Allt detta och mycket mer vecka 46 på Stadsbiblioteket!

HELA VECKAN

Barnboksvecka på barnavdelningen hela veckan.

Det är svårt att tro, men Pippi Långstrump fyller hela 70 år, och lika länge är det sedan Lennart Hellsing debuterade och Tove Janssons första bok om Mumin gavs ut. Och inte nog med det: bästa bävern i världen – Castor – fyller 20 år, och 10 år är nu första boken om Alva av Pernilla Gesén, liksom första VEM?-boken av Stina Wirsén. Hurra, det måste vi ju fira, och denna den årliga Barnboksveckan är ju en perfekt tidpunkt!

De fina Pixi-böckerna fyller 60 år och vi delar ut en var till de minsta besökarna så länge lagret räcker.

Klä ut dig till sagofigur och lek kalas på Lilla scenen, eller kom till disken för information om en sagolik tipspromenad eller en klurig sakletarjakt i Sockerdricksträdet. För vad är det egentligen som Pippi har slagit in?…

Se inlägg nedan som börjar med ”Barnboksveckan” för att vad mer som händer.

MÅNDAG

För vuxna: Jobb, resa och ung hälsa

Måndag 9/11 plan 2 kl 14–18
Är du ung och intresserad av att arbeta i ett annat land? Eller har du funderingar kring hälsa eller ekonomi? Ställ dina frågor till inbjudna experter som tipsar, ger råd och motiverar.

I samarbete med Eures, Europa Direkt Göteborgsregionen, Hälsolots Centrum Majorna-Linné, FaR-teamet, Folkhälsogrupp Jämvikt och Budget- och skuldrådgivningen.

För unga: Dynamos bokcirkel för unga

Måndag 9/11 Dynamo kl 17
Vi bjuder på fika och pratar tillsammans om boken Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson som handlar om vänskapen mellan Iggy och Julie som förändras på högstadiet. Låna boken på biblioteket och läs den innan träffen. Anmälan: dynamo@kultur.goteborg.se

För vuxna: Filmvisning: Lilja 4-ever

Måndag 9/11 Hörsalen kl 18
GADIP visar i höst tre filmer som belyser kvinnors livsvillkor ur olika perspektiv. Lilja 4-ever visar hur en ung kvinna lockas av möjligheterna till ett bättre liv i Sverige. Hon blir offer för övergrepp och utnyttjande av sexköpande män. Filmen är en tragedi som visar på en verklighet som utspelar sig i vår vardagliga närhet. Vi vet inte att vi möter vare sig förövare eller offer för trafficking, eftersom det sker i det fördolda.

För vuxna: Högläsningens dag

Måndag 9/11 Trappscenen kl 19
Varje år arrangeras Högläsningens dag på bibliotek och skolor, i år är temat Vänskap i Norden. Vi läser högt ur Islänningasagorna, fylld med historier från vikingatiden som berättar om människor och händelser på Island och i Norden. Kom och kura skymning med oss.

För vuxna: Ipad för nybörjare 55+

Måndagar plan 2 kl 11-13
Lär dig använda iPad, surfa på internet och hitta appar. Ta med din iPad, bibliotekskort och pinkod. Du anmäler dig automatiskt för två gånger eftersom kursen är två måndagar i följd. Delta max en kursomgång under hösten.

Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Vi ses i receptionen kl 10.50.

För vuxna: Talboksdrop-in

Måndagar Specialmedia Plan 1 kl 15–17
Vi visar dig med läsnedsättning appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att registreras för egen nedladdning.

För vuxna: Lätt svenska: Språkträff på kvällen

Måndagar Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

TISDAG

För barn: Pelle Plutt (9 mån–2 år)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 10.30
Välkommen in i Tellus för att tillsammans med andra sjunga, ramsa och spela! Sångstunden leds av babysångkonsulent Charlotte Ljung. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

För barn: Vicke Vire (2–8 mån)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 11.30
Kom och sjung, spela och dansa tillsammans med ditt barn! Sångstunden leds av musikpedagog Caroline Hernberger. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

För vuxna: Glöm google – Upptäck databaser!

Tisdagar Plan 2 kl 16.30–19 Drop-in
Tidningar, artiklar, skönlitteratur, biografier, stipendier, naturvetenskap, medicin, historia, geografi och juridik. Upptäck våra databaser! Här finns nästan allt. Vi hjälper dig att söka.

För vuxna:  Språkträff på dagen

Tisdagar Plan 2 kl 13
Träna på att prata och förstå svenska. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

För vuxna: Teknikdrop-in med e-bokshjälp

Tisdagar plan 1 kl 15–17
Vi visar hur du lånar e-böcker, laddar ner tidningar med PressReader och svarar på dina frågor om surfplattor, appar, sociala medier och det digitala biblioteket.

För vuxna: Lätt svenska: Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vi hjälper dig med SFI- och gymnasieläxor.

För vuxna: Lätt svenska: Läsecirkel

Tisdag 10/11 Plan 2 kl 17.30
Vi läser och pratar om lättlästa böcker tillsammans. Anmäl dig till AnnaCarin 031-368 33 78.

ONSDAG

För vuxna: Anders Hilmersson om Göteborg – Sveriges största hamnstad

Onsdag 11/11 Trappscenen kl 12
På 60-talet fanns det över 200 kranar innanför Älvsborgsbron i Göteborg. Hela älvrummet sjöd av liv och ljud och när Amerikabåtarna lade till blev det fest och glamour. Sedan försvann hamnarna en efter en, nya kom till men placerades utanför Älvsborgsbron.

Skribenten och fotografen Anders Hilmersson berättar historien om hamnarna i sin nya bok Göteborg – Sveriges största hamnstad och visar en del av bokens unika bildmaterial.

För vuxna: Läkare om övervikt, tarmcancer och ljumskbråck

Onsdag 11/11 Trappscenen kl 18–20
Överviktskirurgi, för vem passar det och hur blir livet efteråt? Kolorektal cancer, en vanlig men för många okänd cancersjukdom. Ljumskbråck, skillnaden mellan kvinnor och män. Föreläsningar med läkare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

För vuxna: Stickcafé goes sashiko

Onsdag 11/11 på plan 1 kl 18
Ta med din stickning eller dina trasiga jeans! Sara Thorn, slöjdingenjör, berättar om, och visar den japanska broderitekniken sashiko.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

För vuxna: Seniornet datorhandledning 55+

Onsdagar plan 1 kl 10-11 och 11-12
Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post med mera. Boka en timme åt gången. Delta max tre gånger under hösten.

Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se.

För vuxna: Släktforskning

Onsdagar plan 2 kl 13-15
Vi visar bibliotekets databaser och hjälper dig att börja släktforska. Handledningen är individuell och du kan delta max 4 gånger under hösten.

Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Avboka din plats vid förhinder.

I samarbete med GöteborgsRegionens Släktforskare.

För barn: Läxhjälp (9–12 år)

Varje onsdag 2/9–9/12 på barnavdelningen kl 16–18
Har du någon läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli lite bättre på matte? Vi träffas i Verkstan, det är bara att komma! I samarbete med Röda Korsets Ungdomsförbund.

För vuxna: Läxhjälp för högstadiet

Onsdagar Dynamo kl 16–18
Röda Korsets ungdomsförbund ger läxhjälp till dig i högstadiet.

För vuxna: Lätt svenska: Språkträff på kvällen

Onsdagar Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

TORSDAG

För vuxna: Lätt svenska: Datorhandledning för nybörjare

Torsdag 12/11 och 26/11 Plan 2 kl 15–17
Drop-in för dig som behöver hjälp med att komma igång med e-post, ordbehandling, skriva/spara och grunderna för hur du söker information på internet. Ingen föranmälan.

Lätt svenska: Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Torsdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vi hjälper dig med SFI- och gymnasieläxor.

För vuxna: Drop-in för nyföretagare

Torsdag 12/11 plan 2 kl 17–19
Träffa rådgivare och andra aktörer som hjälper dig till eget företagande och ger svar på dina frågor. Medverkande: Almi, Brewhouse, Coompanion, Drivhuset, NyföretagarCentrum, Skatteverket och Stadsbibliotekets företagarinfo. Kort introduktion kl 17. Skriv sedan upp dig för 15 min per aktör. För mer information, mejla till: finfo@kultur.goteborg.se

Spelkultur för alla #9

För unga vuxna: Workshop – Skapa ditt eget spel

Torsdag 12/11 Dynamo kl 18–21
Hur kan spelkulturen bli en kultur för alla? Wang Electronics arrangerar temakvällar där vi ser på filmer, provar normbrytande spel, har workshops och samtalar. Denna kväll har vi spelskaparworkshop – skapa ditt eget självbiografiska textspel!

För vuxna: Svinnlandet och ett anstötligt liv

Torsdag 12/11 Trappscenen kl 18
Under två år försörjde Andreas Jakobsson hela sin familj på det han hittade i affärernas sopcontainrar. Varför slänger vi så mycket mat? Andreas har intervjuat butikschefer, sopcontainer-dykare, forskare och storföretag.

Serietecknaren Joakim Lindengren fortsätter skildra Skrubbefar, Rosita, Pundar-Percy och alla de andra på Göteborgs skuggsida i Ett anstötligt liv 3.

FREDAG

För vuxna: Frukostprat

Fredag 13/11 caféet plan 1 kl 9–10
Vart tog det vanliga samtalet vägen i dagens sociala mediebrus? Kiriaki Christoforidis leder spännande frukostprat i Roots Café. Du får också lästips på morgonens tema: Konsten att leva ihop.

Barnboksveckan: Allsång med Efraim Långstrump (för alla)

Fredag 13/11 kl 11 och kl 15 på barnavdelningen
Pippis pappa har ankrat Hoppetossa i Göteborgs hamn för att spela och sjunga tillsammans med oss. Kom – gärna utklädd – så klämmer vi i från tårna tillsammans – Tjohej hade littan lej! Ingen bokning och alla får plats.

Fredagshänget (9–12 år)

Varje fredag 4/9–11/12 på barnavdelningen kl 16–17
Gillar du att träffa och hänga med kompisar? Gillar du också att spela spel, pyssla och göra roliga skapandeuppdrag? Kom till barnavdelningens Crafty Corner där vi gör olika roliga saker varje fredag. Ingen anmälan, det är bara att komma. Vi ses!

För vuxna: Trappa ner Christer och Martin McFaul – Ebbot inställd!

Fredag 13/11 Trappscenen kl 18
Martin McFaul är en lovordad popmusiker från Göteborg med två soloskivor i bagaget. Hans sound är en korsbefruktning av psychedelia, folk, garage och svensk musiktradition. Lite blues och rock´n´roll också. Med sig denna kväll har han Gunnar Frick på klaviatur och pedal steel.

Christer Lundberg, mer känd som Christer i P3, läser och berättar om sin bok Bläckfisken. Ett vidunderligt äventyr fyllt med galen kärlek, en gigantisk bläckfisk och en hel del gangsters.

LÖRDAG

För vuxna: SR Sisuradio sänder Sisutarinat i direktsändning

Lördag 14/11 Hörsalen kl 14–16
SR Sisuradio lähettää Sisutarinat suorana lähetyksenä. Mukana Da Capo-kuoro ja Sanna Toivanen.
Tervetuloa!

Lovecraftfestival: Vernissage och cosplay

Lördag 14/11 Dynamo kl 14–17
Vi inviger festivalen med ett skräckinjagande vernissage i Dynamos mörka hålor. Elever från estetiska linjer runt om i Göteborg har skapat skräckmotiv som får blodet att isa i ådrorna.

Filmen The call of Cthulu rullar och sätter skräck i alla som vågar besöka festivalen och det bjuds också in till ett skräckinspirerat COSPLAY! Kom hit i era mest obehagliga, nervkittlande och skräckinspirerande skapelser och skräm upp varandra.

Dockspel med Sofia Löwenmark

Lördag 14/11 och 28/11 på barnavdelningen kl 15 

Ingen förbokning, men begränsat antal platser och biljett hämtas i barnavdelningens disk från kl 14.30 samma dag.

Barnboksveckan: Kalas-saga (från 3 år)

Lördag 14/11 på barnavdelningen kl 15
Kom in i sagolika sagorummet Tellus för ett dockspel med Sofia Löwenmark. Ingen bokning, men begränsat antal platser och biljett hämtas i disken från kl 14:30 samma dag.

SÖNDAG

Lovecraftfestival: Brädspelsdag

Söndag 15/11 Dynamo kl 11–18
Nördigt är trendigt och brädspel är ett måste i höst! Spelföreningarna SARZ och Västspel guidar oss igenom de bästa Lovecraft-spelen så som Arkham horror, Eldritch horror och Elder sign. Passar både den erfarne spelaren och den nyfikne nybörjaren.

Barnboksveckan: Krakel Spektakel (från 4 år)

Söndag 15/11 på barnavdelningen kl 14
Har du träffat Krakel Spektakel någon gång, du vet figuren som gillar att hänga och slänga i en gardin? Här firar vi med Krakel med ett musikaliskt äventyr. Undrar om gardinerna i Tellus kommer braka ner … Sång: Ingeborg Gillner. Musik: Camilla Åström. Ingen bokning, men begränsat antal platser.

Kommentarer inaktiverade.